Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lampropeltis alterna a její dvě barevné formy
Sdílet:

Lampropeltis alterna a její dvě barevné formy

Každým rokem dostávám několik dotazů od chovatelů, jak se rozliší u Lampropeltis alterna barevná forma alterna od formy blairi, zda je možno je spol...

Každým rokem dostávám několik dotazů od chovatelů, jak se rozliší u Lampropeltis alterna barevná forma alterna od formy blairi, zda je možno je spolu pářit a jestli se jedná o poddruh Lampropeltis mexicana. Tímto článkem se pokusím vysvětlit, jak to vlastně je.

Lampropeltis alterna je korálovka žijící v jihozápadním Texasu a v severním Mexiku. Dorůstá 70 až 120 cm, vyjímečně mohou někteří jedinci dosáhnout 150 cm. Má 211 až 230 ventrálních štítků, subkaudálních 56 a 67, dorsálních řad 23 až 27, 7 až 8 supralabiálií a 9 až 121 infralabiálií. Jedná se o mírného hada s noční aktivitou, který dobře přivyká prostorám terária. Jediným a zásadním problémem při jeho chovu bývá někdy u mláďat těžké přivykání si na náhradní potravu. V přírodě totiž mláďata přijímají malé ještěrky a ne všechna začnou v péči člověka lovit ihned myšátka.


• chovná samice formy alterna. Střídavé proužky jsou pouze naznačeny na bocích

Korálovku Lampropeltis alterna popsal Brown v roce 1901 podle typového exempláře z Davis Moutains v západním Texasu. Druhý jedinec byl nalezen až v roce 1938 v Casa Grande Park ve velkém záhybu Rio Grande. Další kus byl odchycen Smithem v roce 1941 v Coahuila v Mexiku. Okolo roku 1957 byli již tito hadi nacházeni častěji.

Když Flury popsal Lampropeltis blairi z Terel County v Texasu, domníval se, že se jedná o odlišný druh, neboť zbarvení formy blairi je odlišné od formy alterna, jak se dále dozvíme.


• samice formy alterna s malým podílem oranžové barvy

Okolo roku 1965 začali někteří herpetologové zvažovat, že se jedná o dva různé druhy, které však neměly odlišný počet ani strukturu štítků. Tuto teorii jim ale vyvrátil v roce 1970 Tanzer, když získal potomstvo od samice formy alterna. Tato samice byla odpářena v přírodě a její potomstvo zahrnovalo dvě typické alterny a tři typické blairky. Ukázalo se tedy, že oba druhy jsou pouze jediným polymorfním druhem Lampropeltis alterna, podobně jako je tomu u podélně a příčně pruhovaných jedinců Lampropeltis getula californiae.

Dodatečně se několik vědců pokusilo dokázat, že alterna tvoří spojení s druhem Lampropeltis mexicana a její název stanovili na Lampropeltis mexicana alterna. Bohužel někteří autoři, např. J. G. Walls používají tento název dodnes a vnášejí zmatek do systematiky Lampropeltis.

V roce 1982 předložil Garstka revizi těchto druhů, kde povýšil L. alterna na samostatný druh, především na základě odlišnosti v trnech hemipenisu, barvy očí (stříbrná oproti hnědé) a dále na počtech štítků, velikosti těla atd. Toto ustanovení platí dodnes. To bylo něco z historie a nyní se podíváme, jak poznáme obě barevné formy.

Barevná forma alterna

Na základní šedé barvě těla (která může být od bělošedé přes modravě šedou až k téměř černavě šedé) jsou úzké černé proužky nebo pruhy v počtu 15 - 39, nejčastěji okolo 24. Typické je, že kompletní černý kroužek, který může a nemusí mít červený střed se střídá (anglicky alternate znamená střídavý) s přerušovaným černým proužkem, který může být zredukován na několik skvrnek nebo jen na jedinou souměrnou skvrnu uprostřed těla.


• chovný samec barevné formy blairi

Barevná forma blairi

Základní barva těla taktéž kolísá v různém odstínu šedé od velmi světlé po skoro černou. Hřbet je pokryt širokými, jasně červenými nebo oranžovými sedly, kterých bývá 10 až 17, nejčastěji 14.


• samec formy alterna

Obě barevné formy se páří běžně mezi sebou i v přírodě na určitých lokalitách, kde se obě vyskytují. V jejich potomstvu bývají obě barevné formy v různém poměru. Můj starší chovný pár se skládá ze samce formy blairi a ze samice formy alterna. V jejich potomstvu byl tento poměr obou barevných forem: v roce 1999 bylo 6 ks alterna a 4 ks blairi, v roce 2000 8 ks alterna a 1 ks blairi, v roce 2001 8 ks alterna a 5 ks blairi.

V USA je v poněkud větší oblibě forma alterna, zřejmě pro její velikou barevnou variabilitu. Dále je v zámoří tendence chovat pouze jedince z lokalit, např. Loma alta, River Road nebo Langtry. Na každé lokalitě je totiž určitá barevná variabilita a odchycení jedinci jsou množeni v zájmových chovech i v produkčních firmách podle lokalit v čistých liniích. Alterny z River Road jsou kupříkladu známé krásným skvrněním po celém těle.

V České republice je skoro výlučně rozšířena forma blairi a vlastně ani nevím o dalším chovateli, který pravidelně množí formu alterna.

V dnešní době je cena těchto korálovek již přijatelná a já je vřele doporučuji všem těm, kteří mají rádi barevné hady z rodu Lampropeltis.

Literatura: Gray banded Kingsnake J. G. Walls - T.F. H. 1996
Kingsnake and Milksnake Merkel, Barlett-Barons 1995
Konigsnattern Thissen, Hansen-Teraristik Aktuel 1996
Autor textu: Václav Chadima
Autor fotografií zdroj: Václav Chadima
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru