Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chameleon obrovský (Furcifer oustaleti)
Sdílet:

Chameleon obrovský (Furcifer oustaleti)

poznámky k chovu Popis: Chameleon obrovský, jak už napovídá jeho jméno, je označován jako největší chameleon světa - zástupce čeledi Chamaeleonidae...

Poznámky k chovu

Popis: Chameleon obrovský, jak už napovídá jeho jméno, je označován jako největší chameleon světa - zástupce čeledi Chamaeleonidae. Přestože jeho celková délka dosahuje údajně až přes 80 cm, objektivně největší změřená velikost byla 68,5 cm. Fotografii téměř 70 cm dlouhého F. oustaleti nalezneme v knize o Madagaskaru od J. Trávníčka a J. Ptáčka. Z jedinců, které jsem mohl chovat v teráriu, dosáhl největší exemplář délky 63,5 cm. Samice jsou menší, většinou do 50 cm. Značné rozdíly ve velikosti jsou i mezi jednotlivými populacemi. Největší zvířata jsou nalézána v okolí Maevatenana na západě Madagaskaru.

Hlava je opatřena bočně stlačenou a zvětšenou přilbou bez límce a rohů. Hřbetní a hrdelní hřebeny jsou složeny z hustě za sebou stojících kuželovitých šupin. Ošupení těla je heterogenní. Mezi nejpoužívanější barvy tohoto druhu patří různé odstíny hnědé, šedé a bílé. U některých populací se objevuje i zelená, u jiných zase příměs červené. Samice jsou o něco barevnější než samci. Spolehlivým znakem sexuálního dimorfismu je zduření kořene ocasu.

Zoogeografie a biotop: Tento obr mezi chameleony je endemitem Madagaskaru. Člověkem byl vysazen v Ngong Forest u Nairobi v Keni. Obývá světlé lesy i otevřená území, v nichž se udržuje teplé a vlhké podnebí. Často ho lze najít i na zemi. Naopak byl pozorován na mnoha místech i v korunách stromů, a to ve výškách 8-10 m. V některých oblastech Madagaskaru ho obyvatelé využívají k hubení hmyzu a jiných živočichů ve svých domech.

Průměrné teploty v místech výskytu kolísají během roku v rozmezí od 22-28 °C s průměrným denním výkyvem kolem 6 °C. Během léta mohou nejvyšší denní teploty dosáhnout až 40 °C. Vzdušná vlhkost se pohybuje mezi 70-100%.

Biologie a chov v teráriu: Rozměry chovné nádrže musí dostatečně odpovídat velikosti tohoto chameleona. Pro chov většího počtu jedinců je ideální volný chov v místnosti, v zimní zahradě, nebo v okenním skleníku. Vnitřní zařízení tvoří silné větve a odolné rostliny.

Teplotní gradient by měl odpovídat teplotám v jeho domovině s tím, že k potřebnému vyhřátí na tzv. přednostní teplotu použijeme silnější bodový zdroj. Chovnou ubikaci, či spíš rostliny v ní, jednou denně rosíme. Důležité je min. obden provést individuální napojení ze stříkačky nebo rozprašovače.

Vrstva substrátu pro gravidní samice musí být min. 30 - 40 cm. Chameleon obrovský je všežravec. Kromě veškerého hmyzu (cvrčci, švábi, sarančata, larvy potemníků a zlatohlávků atd...) je schopen ulovit i jiné menší ještěry, odrostlé myši, ptačí mláďata a jednotlivci i např. hlemýždě.

I když je vnitrodruhová agresivita velmi silná a obecně se doporučuje chovat v teráriích tyto chameleony jednotlivě, měl jsem možnost studovat chování dvou importovaných samců, které jsem umístil do jednoho většího terária. Své tolerantní, téměř roční soužití začali při své celkové velikosti asi 20 cm. Během této doby jsem nezpozoroval žádné zastrašování, doprovázené typickým napadáním. Oba samci byli nesmírně žraví a na rozdíl od chameleonů pardálích (Furcifer pardalis), kteří působili vždy nervózním dojmem, se chovali velice klidně až pohodlně. Při otevření terária ihned reagovali na pinzetu v mé ruce v očekávání chutného sousta. Tato idylka po téměř roce společného chovu skončila, když dosáhli velikosti kolem 40 cm. Silnější a o něco větší samec začal napadat a zahánět slabšího a bylo nevyhnutelné je od sebe oddělit a umístit každého zvlášť.

Podle literatury snáší samice po zhruba 40denní březosti do vyhrabané chodby až 61 vajec o velikosti asi 10x15 mm. Jejich inkubace ve vermikulitu při konstantní teplotě 28 °C trvá asi 210 až 280 dnů. Růst mláďat při kvalitním a hojném krmení je enormní. Pohlavní dospělosti mohou dosáhnout zhruba v jednom roce.

Poznámka: Pro upřesnění se musím zmínit o dalších obrech mezi chameleony - adeptech na titul největší. Mezi ně je řazen i největší africký kontinentální chameleon -- Chameleon mellerův (Chamaeleo melleri), přesahující svou délkou 60 cm s tím, že dospělí samci mohou měřit i přes 70 cm. Dalším aspirantem na titul je další endemit Madagaskaru Chameleon parsonův (Callumma parsonii) se svými až 69,5 cm u samců. K obrům bývá přiřazován i F. verrucosus, který je velmi podobný právě chameleonu obrovskému (F. oustaleti).

Z tohoto stručného výčtu je patrné, že zde je situace velmi nepřehledná a rozhodně ji nelze považovat za definitivní. O co jednodušší a jasnější, alespoň prozatím (vždyť objevy nových druhů plazů a to nejen těch menších, jsou hlášeny každoročně z různých koutů světa) to vypadá na opačném konci. Tam zatím jistě vévodí opravdový trpaslík Brokesie nejmenší (Brookesia minima) z ostrova Nossy Bé u Madagaskaru, dosahující max. délky 33 mm (samci 28 mm, čerstvě narozená mláďata 14,5 mm). Toto mini-zvířátko představuje totiž nejen nejmenšího chameleona, ale zřejmě i vůbec nejmenšího ještěra či dokonce plaza světa.


Literatura:
Henkel F.W.& S. Heinecke, 1993: Chamäleons im Terrarium. Landbuch Verlag Hannover 158 pp.
Nečas P. 1995: Chamäleons - bunte Juwelen der Natur. Edition Chimaira bei Bücher kreth, Frankfurt am Main, 249 pp.
Autor textu: Michal Balcar
Autor fotografií zdroj: Michal Balcar
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru