Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Teratoscinkové
Sdílet:

Teratoscinkové

Tito chovatelsky oblíbení noční gekoni se vyskytují ve čtyřech druzích v pouštních a polopouštních biotopech střední a jihozápadní Asie. Jde o zvířa...

Tito chovatelsky oblíbení noční gekoni se vyskytují ve čtyřech druzích v pouštních a polopouštních biotopech střední a jihozápadní Asie. Jde o zvířata atraktivní, která dorůstají délky obvykle kolem 15 cm a už svým vzhledem umocněným velkýma očima, představují jedny z nejkouzelnějších obyvatel terárií. Dostávají se k nám v občasných dovozech v dostatečném množství a vcelku i dobré kondici, což spolu s jejich poměrně přijatelnou cenou zláká ke koupi i začátečníka.

Teratoscincus scincus, který může dorůst délky až 18 cm, je u nás chován asi nejčastěji. To je dáno jednak jeho původem, ale také tím, že se v zajetí vcelku bez problémů množí. Jde o pestře zbarvené zvíře se žlutohnědým příčným pruhováním.

Pochází z oblasti mezi Kaspickým mořem a hranicemi Číny, žije v Iránu, Afgánistánu a Pakistánu a na území přilehlých republik bývalého SSSR, odkud se k nám v minulosti dostával nejčastěji.

Zřizujeme pro ně terária rozměrů 40 až 80 x 40 x 40 cm s podkladem propraného říčního písku a několika úkryty z hliněných květináčů. Denní teploty udržujeme pomocí nízko zavěšených žárovek na průměrné hodnotě 30 °C, lokálně až 40 °C. Noční pokles na teplotu pokojovou provázíme každovečerním porosením.

Vyžadují snížení teploty během zimního období, a to na 15 - 20 °C po dobu asi dvou měsíců. Zároveň zkracujeme i dobu osvětlení, případně po tento čas vůbec nesvítíme. Toto opatření dá zvířatům odpočinout a připraví jejich organismus na následující období páření.

V jedné ubikaci můžeme společně chovat více jedinců od obou pohlaví. Samičky snášejí v pravidelných intervalech 3 - 4 týdnů po dvou vejcích, vyjímečně i po jednom sneseném vajíčku ve snůšce. Vejce zahrabávají, případně i nechají ležet volně na písku.

Vajíčka přenesená do inkubátoru s teplotou 30 - 31 °C musíme chránit před přemokřením, zvláště od substrátu, na němž v líhni spočívají. Musíme však zároveň zajistit zvýšenou vlhkost vzduchu (asi 75 % r.v.). Inkubace za výše uvedené teploty trvá 56 - 60 dní (vyjímečně při nižších teplotách podle některých autorů i 100 dní).

Mláďata i dospělé gekony krmíme jakýmkoliv hmyzem vhodné velikosti, v zajetí nejčastěji nymfami cvrčků Gryllus bimaculatus a Gryllus assimilis.

Vedle tohoto druhu se k nám v poslední době dovážejí i ostatní zástupci rodu (např. T microlepis a T. przewalski). Vzhledem těla i způsobem chovu se od T. scincus liší jen málo.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru