Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Hroznýšovec duhový (Epicrates cenchria cenchria)
Sdílet:

Hroznýšovec duhový (Epicrates cenchria cenchria)

Je to bezpochyby jeden z nejkrásnějších hadů. Jeho podkladová barva je světle až tmavě hnědá s většinou kruhovými, světle hnědými až oranžovými skvrnami. 

Popis

Na bocích má černé skvrny, břicho bývá bílé. Po hlavě se táhnou tři podélné pruhy - jeden středem, dva za očima na bocích hlavy. Obzvláště pestré je zbarvení po svlékání, kdy celé tělo hýří všemi barvami duhy, podle čehož byl zřejmě tento had pojmenován.

Můj chov

Hroznýšovce jsem zakoupil od soukromého chovatele v době, kdy měřili asi 35 cm. Mláďata jsem pro kontrolu palpoval a zjistil jsem, že jde opravdu o pár. Umístil jsem je do terária o velikosti 110 x 60 x 60 cm, přičemž čtvrtinu plochy dna zabírá bazének 60 x 30 x 7 cm. Terárium jsem původně vytápěl topnými kabely, ale hroznýšovci měli problémy se svlékáním, samice dokonce přestala přijímat potravu a oba trávili většinu času v bazénku. Trvalo mi dlouho, než jsem různými změnami teploty a vlhkosti vytvořil, myslím si, ideální podmínky. Nyní vytápím ubikaci žárovkou 40 W. Přímo pod ní jsem umístil velkou opískovanou dřevěnou polici, kterou hroznýšovci využívají při vyhřívání. Pod policí je velká vrstva stále vlhkého rašeliníku, v které se oba zdržují nejčastěji a to hlavně před svlékáním. Jako podklad v teráriu používám hlinitý písek, který je osázený rostlinami (Chamedorea, Crypthantus), dále kameny a větve, které hadi prolézají hlavně v noci.

Obě zvířata se vrátila k běžné pohybové aktivitě, příjmu potravy a i průběh svlékání je normální. V dnešní době měří asi 80 cm a přijímají jakékoliv hlodavce (myši, křečky, malé potkany, pískomily aj.) absolutně bez problémů a v množství, které člověka až překvapuje.

Myslím si, že nejkrásnější odměnou chovateli je, podaří-li se mu zařídit podmínky v teráriu tak, aby se jeho zvířatům dobře vedlo, byla zdravá a případně se i množila.

Autor textu: Bohumil Stejskal, DiS
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru