Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Teratolepis fasciata
Sdílet:

Teratolepis fasciata

Tento suchomilný druh gekonů, který pochází z Pákistánu a Indie, je v přírodě vázán na pouštní a polopouštní biotopy se sporým porostem bylinného patra.

Popis

Dosahuje celkové délky kolem 10 cm a jeho robustní, až buclaté tělíčko působí velmi roztomilým dojmem. Krátký ocas bývá až nepřirozeně zesílený, protože tito gekoni si v něm střádají tukové zásoby. Proto podle tvaru ocásku můžeme odhadnout i výživnou kondici kupovaného jedince. Zbarvení je šedomodré s nepravidelnými liniemi světlejších i tmavších odstínů a bílými až béžovými příčnými proužky, jež se mohou rozpadat do skvrn.

Chov

Podle mých zkušeností postačuje pro chovnou skupinku 1,2 terárium o velikosti 40 x 30 x 30 cm s podkladem hrubšího říčního písku. Co se týká vybavení, rozmístíme volně na substrát několik plochých pískovcových kamenů nebo pár kousků kůry, která gekonům zároveň poslouží i jako úkryt. Ubikaci vyhříváme topným kamenem o nízkém výkonu nebo žárovkou 25 W v krytu z pálené hlíny. Vzhledem k velikosti terária je nutné dávat pozor na přehřátí, zvláště v panelových bytech s okny na jih, kde teplota v chovném zařízení může během letních měsíců překročit i životu nebezpečnou hranici. V takovém případě je dobře zapojit žárovku nebo topný kámen přes termostat. Pro chov vyhovují teploty 28 - 30 °C, s nočním poklesem na 22 °C a večerním porosením. Mělká miska s vodou vyplněná několika střepy květináče pravděpodobně není nutná, ale já jsem ji v teráriích těchto gekonů pro klid svědomí instaloval.

Samičky vyhrabávají v písku jamky asi 3 týdny po páření. Do jamky kladou snůšku dvou vajec, která ihned zahrabou. Každá ze samiček měla vždy několik snůšek do roka, většinou tři až čtyři. Nikdy jsem nezaregistroval, že by snůšku hlídaly či jinak opatrovaly, ale v literatuře je podobné chování zaznamenáváno. Vejce umisťujeme v inkubátoru s teplotou 27 °C a vlhkostí kolem 80 %. Za těchto podmínek se z nich mladí líhnou za 58 - 64 dní.

Odchov

Odchov nečiní potíže a mláďata stejně jako dospělí gekoni přijímají hmyz vhodné velikosti, zpravidla běžně chované nymfy cvrčků. Jde o velmi hezká zvířátka, jejichž chov v mnohém připomíná chov gekončíků nočních a třebaže nejsou ještě tolik rozšířeni, můžeme je vřele doporučit začínajícím i pokročilejším chovatelům jako ideální chovance pro malá bytová terária.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru