Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov a rozmnožení Blavora žlutého (Ophisaurus apodus)
Sdílet:

Chov a rozmnožení Blavora žlutého (Ophisaurus apodus)

Chovem hadů, ještěrů, želv, papoušků a všech ostatních zvířat se zabývám přes 30 let. Dnes bych chtěl napsat něco o blavorech žlutých.

Výskyt

Jihovýchodní Evropa, přes Kavkaz a Turecko do Sýrie, Iráku, Iránu, Afgánistánu až do Střední Asie. Žije v řídkých lesích, sadech, na travnatých místech i v blízkosti vod až do výše 2100 m n. m. Zdržuje se pouze na zemi, ukrývá se v norách a štěrbinách.

Charakteristické znaky

Délka až 140 cm, z toho 60 % ocas. Po stranách těla se táhne hluboká kožní rýha, která umožňuje během horkého dne zvětšit objem těla. Zbarvení je jednotně žlutohnědé až tmavohnědé. Pro jeho jemné, pod šupinami ležící kožní kosti (osteodermy, osteoscuta) se mu také říká “obrněná ještěrka”. Svléká se vcelku. Snášenlivý druh. V přírodě přezimuje. V zajetí se dožívá až 24 let. Pohlavně dospívá 4 - 5 rokem.

Potrava

Slimáci, hlemýždi, červi, velký hmyz, pavoukovci a menší obratlovci. V zajetí též kuřecí či rybí maso a vařená vejce, na která dávám Roboran.

Svůj pár chovám v teráriu o rozměrech 80 x 50 x 45 cm. Substrát v teráriu tvoří propařený písek, rašelina a hrabanka. Jako úkryt slouží kus kůry. Samozřejmě nechybí miska s vodou. Terárium vyhřívám 40W žárovkou. Bohužel páření jsem neviděl, protože pár jsem koupil od přítele na burze a za 10 dnů začala samice snášet vajíčka.

Prvních 5 vajec snesla samice 28. 7. 2001 a další 4 vejce druhý den. Vejce jsem uložil do krabičky s vlhkým vermiculitem a lignocelem a dal do inkubátoru. Ten mám udělán ze staré ledničky a používám v ní žárovku 40 W a termostat RT-2 - 1000W. Teplotu jsem udržoval mezi 28 - 30 °C. Za tři dny jsem odstranil 2 plesnivá vejce. Jednou týdně jsem vejce postříkal rosičem na květiny vlažnou vodou. Rozměry vajec 40 x 18 mm.

Po 52 dnech tj. 17. září 2001 se vylíhli 3 mladí blavoři a 18. září 2001 ještě dva mladí blavoři. Zbylá dvě vejce byla plesnivá. Odchoval jsem tedy 5 krásných mladých blavorů. Rozměry mladých den po narození 18,5 - 19 cm. Barva mladých modrošedá s příčnými tmavými pruhy. Asi po 15 až 20 dnech začala mláďata více šednout a přecházet na barvu rodičů, příčné tmavé proužky však zůstávají. Mláďata nejraději přijímala slimáky, žížaly a moučné červy. Tento nenáročný a vytrvalý druh bych doporučil i začátečníkům, ale také i zkušeným teraristům. Myslím, že si zaslouží více pozornosti v našich chovech.

 

Literatura: 
Vergner - Vergnerová: Chov terarijních zvířat

Autor textu: Zdeněk Štěpánek
Autor fotografií zdroj: Jan Štěpánek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru