Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chameleon jacksonův
Sdílet:

Chameleon jacksonův

(Chamaeleo jacksonii) Poznámky k chovu (část 2.) Krmení těchto chameleonů nepředstavuje žádný velký problém. Kromě obvyklých druhů krmného hmyzu j...

(Chamaeleo jacksonii)

Poznámky k chovu (část 2.)

Krmení těchto chameleonů nepředstavuje žádný velký problém. Kromě obvyklých druhů krmného hmyzu jako jsou cvrčci domácí (Acheta domestica), cvrčci banánoví (Gryllus assimilis), cvrčci dvouskvrnní (G. bimaculatus), larvy potemníků (Tenebrionidae) a zlatohlávků (např. Pachnoda) či sarančata (např. Locusta migratoria), tvoří určitou část potravy i slimáci a šneci. Někteří jedinci dokážou příležitostně pozřít novorozená mláďata laboratorních hlodavců a dokonce i žížalu.


• samice, jejiž zbarvení připomíná lišejníky porostlou kůru stromů

Přestože vodu přijímají olizováním kapek z orosených listů rostlin, je velmi dobré jim 1x až 2x týdně umožnit neomezené napojení pomocí pipety.

Chameleon Jacksonův je typickým ovoviviparním druhem chameleona. Většinou tento druh nevykazuje v chovu v lidské péči téměř žádný pohlavní cyklus a obě pohlaví jsou připravena pářit se prakticky během celého roku. Přesto byly v některých chovech zaznamenány dva časové úseky, v nichž probíhaly porody: v červenci a v prosinci. Zde je nápadné, že korelují se dvěma obdobími dešťů v jedné ze zemí výskytu v Keni.

Vlastní páření trvá obvykle 10-15 minut, někdy se však protáhne až na půl hodiny. Koitus se může opakovat několik po sobě následujících dnů do té doby, dokud samice nezabřezne. Ta pak již nedovolí samci se k ní přiblížit a na jeho další pokusy o páření reaguje zuřivým zastrašováním. Březost trvá průměrně 180-190 dní. V první fázi gravidity je u samic patrný zvýšený příjem potravy, v závěrečné fázi krmné dávky omezuje, až nakonec přestane žrát úplně. V den porodu (většinou dopoledne), vyhledá samice v teráriu kolmo postavenou, hrubě zvrásněnou kůru, na kterou při lezení nahoru a dolů porodí 7-51 mláďat v průhledných vaječných obalech. Lepivá vaječná blána zůstává přilepena na kůře a mláďata se osvobozují protahovacími pohyby, protrhnou obal a přelézají rychle z kůry na větvičku. Při narození měří chameleonci kolem 50 mm a vyznačují se typickým juvenilním zbarvením - světle hnědou základní barvou s bílými skvrnami a tečkami.


• měsíc staré mládě chameleona jacksonova (ch. jacksonii)

Odchov mláďat může probíhat individuálně nebo v malých skupinkách. V odchovných teráriích udržujeme teploty max. do 22-24oC, při současné vysoké vzdušné vlhkosti a nočním poklesu teplot až o 10oC. Samozřejmostí je pestrá nabídka drobného hmyzu, vždy obohaceného (poprášeného) některým vitamino-minerálním přípravkem (Vitamix, Roboran, Plastin...). Při kvalitní péči rostou mláďata velmi rychle a v 6-9 měsíci mohou dosáhnout pohlavní dospělosti. První kopulace se může vyskytnout kolem 200. dne života. Pohlavní aktivita končí u samic asi po 3-4 letech, u samců o několik let později. Nejsou příliš krátkověcí, běžně se dožívají až 5 let, výjimečně až 8-10 let.

Díky své bizarnosti, relativně snadné dostupnosti i odolnosti byli v minulosti chameleoni jacksonovi asi nejčastěji chovanými chameleony. Jsou známy vzorně vedené chovy, kdy během 16 let bylo docíleno úspěšného odchovu potomstva i v 10. generaci a z 31 vrhů bylo odchováno 658 mláďat.

 
Autor textu: Michal Balcar
Autor fotografií zdroj: Michal Balcar
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru