Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krajta zelená
Sdílet:

Krajta zelená

Chondropython viridis - Boidae Výskyt: Tato nádherně zbarvená krajta je domovem v severní Austrálii, na jižní polovině Nové Guinee a na některých o...

Chondropython viridis - Boidae

Výskyt: Tato nádherně zbarvená krajta je domovem v severní Austrálii, na jižní polovině Nové Guinee a na některých ostrovech v okolí -např. Šalamounovy ostrovy, aj. Většinu života tráví ve větvích tropického deštného pralesa, kde loví ptáky, obojživelníky i vačnatce a zavlečené savce.

Popis: Dorůstá délky kolem 160cm a její zbarvení je svítivě zelené s řadou drobných, podélně řazených bílých skvrn. Je známá i forma s modrozeleným základním zbarvením. Mláďata jsou na rozdíl od rodičů zbarvena žlutozeleně nebo žlutočerveně.

Terárium a chov: Zřizujeme pro ně terária rozměrů 60 x 50 x 80 - 100 (v)cm s podkladem lignocelu nebo směsi písku a rašeliny. Na dno položíme větší mělkou misku s vodou sloužící především jako odpařovač k dosažení nutné vyšší vlhkosti vzduchu. Základem vnitřního uspořádání je pak dostatek různě členěných větví, případně i živých a umělých rostlin. Denní teploty udržujeme kolem 28oC (rozpětí 25 - 32 mezi nejteplejším a nejchladnějším koutem terária), noční pokles na teplotu pokojovou (přibl. 23oC). Nutné je pravidelným rosením udržovat vyšší vlhkost vzduchu, ale zároveň vhodným větráním zamezit vzniku plísní.

Krmíme je běžným hadím krmením - drobnými labor. hlodavci a chovanými ptáky.

K páření dochází během podzimu, zpravidla v listopadu. Na začátku roku pak samička snáší kolem 15 vajec, která umístí v dutině vyhnilého kmene, v zajetí nejčastěji v předem připravené ptačí budce s vlhkou rašelinou na dně. Přirozené je, že samička svá vejce zahřívá a hlídá, ale v teráriu je lépe vajíčka odejmout a umístit v inkubátoru s teplotou 29 -32oC a velmi vysokou vlhkostí. Mladí se pak líhnou za 40 - 65 dní ve velikosti zhruba 30cm. Svlékají se do dvou týdnů po líhnutí.

K chovu je nutná registrace CITES.

Literatura: Kocourek I., Král J.: Terárium A-Z, Ratio, Trutnau L.: Schlangen 1, Ulmer Verlag 1988, Akvárium terárium 4/98

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru