Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov obojživelníků: Pamlokovití
Sdílet:

Chov obojživelníků: Pamlokovití

Pamlok sibiřský

Popis:
Celkově hnědý druh mloka, jehož hřbet je zdoben dvěma žlutavými až okrovými podélnými pruhy, boky pak černým mramorováním. V období páření se samečkům zbarvuje bříško do modra a pruhy na hřbetě se slévají v jeden široký a zlatožlutě zářící. Dorůstá délky 7 - 12 cm.

Areál:
Žije na většině území Ruska od 65. rovnoběžky na severu po sever Mongolska a Číny na jihu. Rozšířením zasahuje i do Japonska.

Biotop:
Je obyvatelem vlhkých biotopů podél vody a to především v oblastech tajgy. Ukrývá se v příbřežních porostech a do vody se vrací pouze v období rozmnožování. Aktivuje za soumraku a v noci.

Způsob života:
Od května do června klade samička kolem 50 vajec v několika slizových chuchvalcích. Za 3 - 4 týdny se z vajec líhnou larvy, které metamorfují po dalších 8 týdnech.

Potrava:
Požírá rozličné pozemní členovce, ponejvíce červy, měkkýše a hmyz.

Chov:
Pro jejich chov vyhovují akvaterária velikosti 40 x 40 x 30 (v) cm, v nichž zhruba čtvrtinu až třetinu plochy dna zabírá vodní nádrž. Souš zaplníme vlhkou rašelinou nebo lignocelem, dobře poslouží i lesní hrabanka. Pár kousků kůry a několik polštářků mechu vhodně oživí interiér ubikace a dá zvířatům pocit bezpečí. Nutné je udržovat zde teploty v rozmezí 15 - 18 °C, v zimním období pak dopřát mlokům odpočinek při teplotách 2 - 4 °C po dobu 4 - 6 měsíců.
S ohledem k nesnadnému zajišťování požadovaných teplot se spíše osvědčuje chov v zahradním teráriu s bazénkem někde při severní zdi domu, ve stínu stromů, apod.

Velemlok čínský

Popis:
Velemlok čínský dosahuje délky 90 - 160 cm. V jeho zbarvení převládá šedohnědá barva s množstvím malých černých skvrn. Ve stáří se skvrny slévají a mloci opticky tmavnou.

Areál:
Omezeně v některých čínských provinciích.

Biotop:
Je obyvatelem horských bystřin , potoků a říček s hustými porosty břehů. Většinu života tráví ve vodě.

Způsob života:
Samičky kladou 300 - 500 vajec, která jsou spojena do několikametrové šňůry. Samec oplozená vejce hlídá po dobu zhruba 9 týdnů, pak se z nich líhnou jen 3 cm dlouhé larvy, které velmi pomalu rostou.

Potrava:
Velemloci loví měkkýše, korýše, ryby a obojživelníky.

Chov:
Ačkoliv je takřka nemožné tato zvířata do chovu získat, stojí jistě za zmínku. Vyžadují prostorné nádrže - akvária 200 x 130 x 80 (v) cm s teplotou vody jen kolem 8 -- 10 °C.

Velemlok americký

Popis:
Je šedohnědě zbarvený velemlok s mramorováním tmavších skvrn na vrchní straně těla, občas i s menšími žlutými skvrnami podél hřbetu. Dorůstá délky 60 - 75 cm, má velkou, zploštělou hlavu a svrchu zploštělé tělo s postranním kožním lemem. Charakteristické jsou jeho velmi malé oči a nozdry posunuté hodně vepředu.

Areál:
Žije ve dvou poddruzích v Severní Americe v oblasti států Jižní Karolína, Alabama, Arkansas, New York a podél řeky Mississippi.

Biotop:
Tento za soumraku a v noci aktivní živočich obývá čistší a spíše rychleji tekoucí vody. Jen málokdy je možné ho zastihnout i níže po proudu. Vodu prakticky neopouští.

Způsob života:
Samičky snáší kolem 300 vajec, z nichž se zhruba za 2 měsíce líhnou drobné larvy. Metamorfují asi ve třetím roce života.

Potrava:
Ve výběru potravy se neliší od svých asijských příbuzných. Loví bezobratlé i drobné obratlovce, nezřídka se přiživí i na drobných mršinách.

Chov:
Vyhovují jim velká akvária o velikosti přibližně 120 x 80 x 60 cm s teplotou vody 10 - 15 °C.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru