Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov obojživelníků: Macarátovití
Sdílet:

Chov obojživelníků: Macarátovití

Necturus maculosus - žábronoš skvrnitý

Popis:
Je to až 40 cm dlouhý druh celkově šedé barvy s drobnými černými skvrnami na celém povrchu těla.

Areál:
Pochází z USA a Kanady.

Biotop:
Žije ve vodě, po celý život ve stádiu larvy, jak to známe např. u axolotlů. Můžeme ho nalézt v chladných, čistých a spíše rychleji tekoucích vodách, ale i v jezerech a na středních tocích čistých řek.

Způsob života:
Samičky snáší kolem 200 vajíček, která hlídají zhruba 8 dní. Larvy po vylíhnutí měří asi 2 cm a pohlavně dospívají 4 - 5 rokem. Jak již bylo řečeno, v přírodě nemetamorfují.

Potrava:
Požírají drobné vodní bezobratlé - především červy, ale i malé obratlovce - potěr ryb a larvy obojživelníků.

Chov:
Budujeme pro ně akvária velikosti 80 x 30 x 40 (v) cm s filtrováním a teplotou vody 15 - 20 °C. Zimování při teplotách 6 - 10 °C po dobu 2 - 4 měsíce je nutné.

Proteus anguinus - macarát jeskynní

Popis:
Je mlok dosahující až 30 m délky, jehož zbarvení je povětšinou bílé nebo béžové, s růžově zbarvenými keříčky vnějších žaber.

Areál:
Je znám pouze z několika málo lokalit na území bývalé Jugoslávie.

Biotop:
Žije výhradně v podzemních vodách

Způsob života:
Je dokonale přizpůsoben biotopu i způsobu života a to jak svým zbarvením, tak i tělesnou stavbou. Má tenké končetiny s redukovanými prsty, kterých je na předních nohou po třech a na zadních po dvou. Vodu nikdy neopouští a po celý život zůstává ve stádiu larvy, třebaže pohlavně dospívá (neotenie). Potravu hledají macaráti pomocí hmatu a čichu, navíc jsou schopni vydržet i dlouhé, až několikaměsíční hladovění.
Samičky kladou 50 - 70 vajec v kterémkoliv období roku. Z nich se zhruba za 10 - 12 týdnů líhnou larvy. Podle některých údajů mohou rodit i živá mláďata v malém počtu a poměrně velké velikosti (přes 10 cm).

Potrava:
V přírodě loví drobné vodní korýše, v zajetí přijímá žížaly, nítěnky, apod.

Chov:
Chov je nesnadný. Ačkoliv mu vyhovují akvária rozměrů 80 x 30 x 40 (v) cm s filtrováním a vzduchováním, zařízená velmi stroze jen několika kameny, je základním požadavkem přežití nízká teplota vody. Ta by měla být udržována v rozmezí 8 - 15 °C a to celoročně.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru