Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Gekon východní
Sdílet:

Gekon východní

Prosím Vás, jestli byste nemohli ve vašem časopise uvést článek, jak chovat gekona východního a Anolise rudokrkého. Děkuji předem Jiří (Hemid...

Prosím Vás, jestli byste nemohli ve vašem časopise uvést článek, jak chovat gekona východního a Anolise rudokrkého.

Děkuji předem Jiří
(Hemidactylus frenatus)

Tohoto celkově hnědého a tmavě skvrnitého, pouhých 12 - 14 cm dlouhého gekona chováme na podkladu písku v ubikacích malých až středních rozměrů 30 - 40 x 40 x 40 cm. Dobré je vyzdění zadní stěny a zřízení členité, ale přehledné skalky. Pro chov postačuje běžná pokojová teplota s možností vyhřátí pod žárovkou na přibližných 30 - 33 °C. V noci žárovku vypínáme a zároveň zvyšujeme vlhkost postřikem.Vzhledem k tomu, že ani v přírodě není vyhraněný ve výběru biotopu, je jeho chov bezproblémový a nějaké výkyvy teploty v rozsahu 20 - 33 °C, ani kolísání vlhkosti tyto gekonky příliš nerozhází. Zimování není nutné, ale vypnutí žárovek po dobu dvou měsíců a omezený příjem potravy dobře nastartují příští chovnou sezónu.

Chov je nejlépe praktikovat v páru. Samičky snáší vejce s vápenitou skořápkou. Při inkubačních teplotách 29 °C a relativní vlhkosti 85 % se z nich mladí líhnou za 45 - 60 dní. Mláďata i dospělé jedince krmíme hmyzem vhodné velikosti, ponejvíce drobnými cvrčky, kteří nejsou větší než dvě třetiny hlavy zvířete.

Anolis rudokrký
(Anolis carolinensis)

Je ideálním chovancem bytových terárií. Dosahuje délky kolem 20 cm, z čehož větší část připadá na ocas. Svrchu celkově zelené, zespodu pak bílé zbarvení je u samců zvýrazněno rudým roztažitelným hrdélkem. Obě pohlaví často mění barvu podle nálady a podmínek prostředí.

Budujeme pro ně terária 50 x 50 x 60 cm a větší s podkladem lignocelu nebo rašeliny, namíchané s hrubším říčním pískem. Prostorem ubikace vedeme dostatek větví a od stropu spustíme dolů pnoucí živé nebo alespoň umělé rostliny. Teplotu uvnitř nádrže udržujeme na průměrných 25 - 27 °C s možností lokálního vyhřátí na 35 °C a večer pravidelně bohatě rosíme.Vyžaduje dostatek světla, jinak špatně přijímá potravu.

Chov je možný v páru nebo ve skupinkách 1,2. Samičky snáší 1 až 2 vejce, která zahrabávají. Snůška se opakuje každých 10 - 15 dní. Při inkubační teplotě 29 °C se mladí líhnou zhruba za 40 dní, při 25 °C za 60 dní. Nástup rozmnožování je nutné stimulovat dvouměsíčním klidovým obdobím při pokojových teplotách. Vylíhlá mláďata krmíme zpočátku drobnými vývojovými stádii cvrčků a octomilkami, dospělá zvířata požírají jakýkoliv hmyz vhodné velikosti.
Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru