Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Užovka páskovaná - Nerodia fasciata
Sdílet:

Užovka páskovaná - Nerodia fasciata

Chovný pár těchto užovek jsem zakoupil od soukromého chovatele na inzerát. Zbarvení samice bylo téměř jednobarevně černé a měřila kolem 120 cm, samec měl střídavě světle hnědé, bílé a černé pruhy (byl velmi pestrý) a měřil necelý metr. 

Pár týdnů po nákupu porodila samice 18 mláďat

Pár týdnů po nákupu porodila samice 18 mláďat, jejichž zbarvení bylo velmi variabilní - od černé, přes hnědou až po velmi pestře bílo-hnědo-černou. Mláďata měřila v průměru 25 cm. Ani já, ani prodávající jsme nevěděli, že samice byla březí a to také z důvodu, že byla poměrně mladá. Bývalý chovatel choval tento párek ještě s dalšími 5 chovnými zvířaty, takže je možné, že samice byla odpářena i jiným samcem. Všechna mláďata se do 16 dnů svlékla a začala hned či později přijímat potravu. Mláďata jsem krmil skokany a pulci, kterých bylo v té době dostatek a mláďata je velmi dobře přijímala. Žáby patří k jejich nejpřirozenější potravě.

Rozhodl jsem se prodat chovný pár

Rozhodl jsem se prodat chovný pár a většinu mláďat a ponechal jsem si pouze mladý párek. Samičku, která byla taktéž téměř černá a velmi pestře zbarveného samečka.

Hady jsem umístil do terária 50 x 50 x 80 cm (d, š, v), kde polovinu dna tvoří akvárium s kytkami, kořeny a malými rybkami. Terárium je vybaveno 25 W žárovkou, která jej vyhřívá asi na 26 °C a několika větvemi a volně rostoucími rostlinami (Scindapsus). Po bocích terária jsou jakési poličky - odpočívadlo pro hady. Podklad terária tvoří hlinitý písek s několika kameny a kůrami. Kůry využívají užovky velmi často a to vždy pod jednou kůrou jeden exemplář. Ještě se mi nestalo, že bych nalezl oba hady společně pod jednou kůrou či kamenem.

“Páskovky” se často koupou

“Páskovky” se velmi často koupou a rády lezou po větvích či rostlinách. Velmi často se také vyhřívají pod žárovkou. Jsou to poměrně plaší hadi. Při pokusu chytit je se vrhají (mnohdy padají) do akvária, kde se zřejmě schované pod vodou a kořeny cítí bezpečně. Když už se mi podaří mladé užovky chytit, snaží se kousat a vylučují páchnoucí sekret, podobně jako ostatní nerodie a natrixky.

Oba hadi přijímají výborně potravu

Oba hadi přijímají výborně potravu. Když jsem ještě krmil žábami a pulci, pozřeli i 3 na jedno krmení. Nyní, když již žáby nejsou, krmím na proužky nakrájeným rybím masem, posypaným vitamínem B (protože jak známo u kaprovitých ryb je to kvůli zdravotnímu stavu hadů nutné). Občas při výlovu rybníků seženu pár malých rybek, které pustím k “páskovkám” do akvária. V případě velké nouze jsem jim nabízel i krmení pro kočky (rybí konzervy), které moji chovanci také bez problémů přijímají. Obecně mohu říci, že s krmením těchto hadů nemám žádné problémy.

Autor textu: Bohumil Stejskal, DiS
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru