Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov obojživelníků: čolci
Sdílet:

Chov obojživelníků: čolci

Čolek východní (Cynops orientalis)

Popis:
Je tmavě hnědě až černavě zbarvený čolek měřící 7 - 9 cm, který má červenooranžové břicho a kulatý ocas.

Areál:
Žije na území Japonska a Číny.

Biotop:

Období aktivity tráví ve vodách bohatě zarostlých vodním rostlinstvem. Vodní prostředí opouští, jen pokud mu svou kvalitou přestává vyhovovat nebo pokud hledá vhodné místo k zimování, či u mláďat nové místo k životu.

Způsob života:

Námluvy probíhají houfně ve středně hluboké vodě, kde je dostatek rostlin a kam proniká sluneční světlo. Samičky kladou kolem 50 vajec mezi listy.

Potrava:

Čolky krmíme obden nitěnkami, patentkami, žížalami a larvami komárů i pakomárů.

Chov:

Pro chov se hodí akvária o rozměrech 60 x 30 x 40 cm s teplotou vody 20 - 22 °C a dostatkem akvarijních rostlin. Na hladinu umístíme kousek kůry nebo plovoucí ostrůvek z polystyrenu. Je možné je chovat i v akvateráriích , kde 1/4 až 1/2 zabírá souš. Hloubka vody by však ani v tomto chovatelském zařízení neměla být nižší než 20 cm.

Vyžadují zimování při teplotách 4 - 10 °C po dobu 2 - 3 měsíce. K zimování je musíme převést postupným snižováním hladiny i teploty. Čolky pak přechováváme v plastových nádobách ve spodní části chladničky, a to ve směsi vlhkého mechu a lignocelu.

Čolek pyrenejský (Euproctus asper)

Popis:
Je celkově tmavě hnědý až olivově hnědý čolek s bradavičnatou pokožkou a žlutými skvrnami až podélným pruhem na hřbetě. Dorůstá délky maximálně 15 cm.

Areál:
Vyskytuje se v severovýchodní části Španělska.

Biotop:

Zde obývá chladné horské potoky a říčky Pyrenejí, na které vykazuje úzkou vazbu.

Způsob života:

Samičky snáší mezi vodní rostliny 30 - 50 vajec. Z těch se v přirozených podmínkách líhnou larvy zhruba za jeden měsíc a rozplavávají se. K metamorfóze dochází následujícího roku a pohlavní dospělosti dosahují tito čolci 3 - 4 rokem.

Potrava:

Loví všechny drobné bezobratlé, v zajetí vyhovuje krmení nastříhanými žížalami, larvami komárů a pakomárů, nítěnkami, apod.

Chov:

Připravujeme pro ně akvaterária rozměrů 80 x 40 x 40 cm, v nichž 3/4 až 4/5 plochy dna zabírá voda. Její hloubka postačuje 10 - 15 cm a teplota by neměla překročit 15 °C. Je náročný na kvalitu vody.

Zimování je nutné a to při teplotách 4 - 8 °C po dobu asi 3 měsíce. Někdy se uvádí jako vhodné zimování v mělké vodě při teplotách 1 - 2 °C, to se však na její hladině již tvoří ledový škraloup, který může zapříčinit smrt chovanců.

Mertensiela kavkazská (Mertensiella caucasic)

Popis:
Jde o 15 - 17 cm dlouhého mloka s hnědou základní barvou a dvěma podélnými žlutými pruhy na hřbetě.

Areál:
Vyskytuje se v Azerbajdžánu a Gruzii.

Biotop:
Je terestricky žijícím druhem horských lesů na svazích Kavkazu.

Způsob života:
O jeho rozmnožování údaje chybí.

Potrava:
Od hmyzu a jeho larev, přes různé červy a měkkýše až po pavouky.

Chov:
Pro jejich chov se dobře uplatní vlhčí terárium rozměrů 60 x 40 x 30 cm s podkladem trvale vlhké lesní hrabanky nebo rašeliny, kousky mechu a kůry. V ubikaci udržujeme teplotu kolem 18 °C. Nutné je zimování při teplotách 4 - 8 °C, které může být prováděno i v prostředí terária.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru