Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Phelsuma madagascariensis grandis
Sdílet:

Phelsuma madagascariensis grandis

Kdo by neznal jednoho z nejkrásnějších terarijních chovanců, tuto raráškovsky vyhlížející felzůmu původem ze severozápadního Madagaskaru a ostrůvku Nosy Be. Žije zde na stromech a obecně je o ní známo, že každý celoživotně si věrný pár má svůj domovský strom, který obhajuje jako své výsostné teritoriální panství. To zpravidla po celý život neopouští.

Popis

Tento druh dorůstá délky 25 - 28 cm a jeho zbarvení je zářivě zelené s kresbou červených skvrn na hlavě a hřbetě. V teráriích českých chovatelů se objevuje už přibližně 40 let a dobře se tu množí. Samičky snáší 5 - 7 krát ročně po dvou vejcích, která lepí do paždí rostlin, na kmeny stromů, případně snáší do předem připravené plastové krabičky s vlhkým mechem. Inkubace je možná v prostředí terária nebo pokud nejsou vejce přilepena, pak v inkubátoru. Při inkubační teplotě 28 °C se z nich mladí líhnou za 50 -- 75 dní.

Chov

Zařízení terária řešíme většinou jako výsek biotopu. Já sám pokrývám dno mírně vlhkým lignocelem a prostorem ubikace vedu několik šikmo zapřených, ale i svislých a vodorovných větví, jejichž tloušťka se rovná přibližně tloušťce zde chovaných zvířat. Ačkoliv je to možné a vzhledem k mikroklimatu nádrže asi i vhodné, já sám živé rostliny při zařizování terárií nepoužívám. Preferuji spíše rostliny umělé, které vzhledově napodobí výsek přírody a vytvoří krytá místa, jež zvířatům zajišťují pocit bezpečí.

Udržování teploty

Denní teploty udržujeme na průměrných 28 °C s nočním poklesem na přibližně 22 °C a ranním nebo večerním porosením. Rosíme-li ráno, felzůmy většinou pijí kapky vody ulpělé na listech a na stěnách. I pak je ovšem vhodné nainstalovat do ubikace mělkou misku na vodu. Zvířata krmíme hmyzem vhodné velikosti, velcí jedinci ovšem nepohrdnou ani holaty myší. Všichni moji chovanci bez rozdílu zbožňovali napájení medovou vodou s vitamíny, kterou jsem jim nabízel pomocí injekční stříkačky a na ní nasazené infuzní hadičky zastřižené na 10 - 15 cm délky.

Nasvícení

Ačkoliv pro chov i odchov postačuje nasvícení nádrže žárovkou 25 W, která ubikaci i vyhřívá, já sám doplňuji světlo ještě zářivkou, která osvětluje několik vedle sebe stojících terárií, sestavených do stěn. Osvětlení zářivkami s podílem UV složky spektra (Biolux, Sylvania, aj.) nejen kladně ovlivňuje látkovou výměnu v organismu a bilanci vitamínů, ale má vliv i na aktivitu zvířat a u felzům především pak na jejich zbarvení.

Tento druh denních gekonů patří k těm několika málo osvědčeným druhům ještěrů, jejichž chov nečiní žádné potíže a kteří se pro svoji dostupnost, barvu, aktivitu a další a další přednosti hodí i do terárií začínajících chovatelů.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru