Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov obojživelníků: Mlokovití
Sdílet:

Chov obojživelníků: Mlokovití

Paramesotriton deloustali

Popis:
Je druhem dorůstajícím do délky až 20 cm. Celkově hnědá barva přechází na břiše v sytě oranžovou s černohnědým mramorováním. Vrchní strana těla je silně bradavičnatá se třemi podélnými kýly na hřbetě. Ocásek samců se v období páření vybarvuje do jasně modré.

Areál:
Doposud nebyl objeven jinde, než na několika lokalitách v horním toku říčky na ostrůvku Tam Dao ve Vietnamu.

Biotop:
Vykazuje úzkou vazbu na vodní prostředí.

Způsob života:
Samičky snáší kolem 30 vajec na listy vodních rostlin. Larvy se z nich líhnou za 4 - 6 týdnů, k metamorfóze dochází následujícího roku.

Potrava:
Loví a požírá vodní hmyz a jeho larvy, v zajetí ochotně přijímá jak žížaly a nítěnky, tak i kousky libového masa.

Chov:
Připravujeme pro ně ubikace rozměrů 60 x 30 x 40 cm s vodou napuštěnou do výše 30 cm. Dno rozčleníme kameny a prostor akvária zaplníme vodními rostlinami. Vyhovují jim teploty 20 - 24 °C v létě a 18 - 20 °C v zimě.

Pleurodeles waltl - Žebrovník Waltlův

Popis:
Je šedý, až 30 cm délky dorůstající mlok, s tmavými skvrnami na hrubě vrásčité pokožce těla. Na bocích jsou patrné žlutavé skvrny vystupující na povrch v podobě bradavic. Bočně zploštělý ocas je opatřen kožním lemem, který zvířeti usnadňuje pohyb ve vodě.

Areál:
Tento druh se vyskytuje ve Španělsku, Portugalsku a Maroku. Zvířata ze severu Afriky jsou v dospělosti většinou o dost menší, než jejich evropští příbuzní.

Biotop:
Je druhem úzce vázaným na vodní prostředí, které opouští jen zřídka.

Způsob života:
Samičky kladou 300 - 600 vajec mezi vodní rostliny, ale i na členité dno a pod břehy. Drobné larvičky se z vajec líhnou již za 1 - 2 týdny. Metamorfují ještě téhož roku, zpravidla za 4 - 6 měsíců od líhnutí. Při dobrém krmení jsou schopni se množit zpravidla již za rok po metamorfóze.

Potrava:
V přírodě i v zajetí přijímají různé druhy hmyzu a jejich larev, červy a měkkýše. V nouzi je možné je dočasně krmit i kousky libového masa, např. proužky hovězího srdce, apod.

Chov:
Upravujeme pro ně akvária o rozměrech 80 x 40 x 40 cm s kořeny a rostlinami a především s plovoucím ostrůvkem na povrchu. Vyžadují teploty kolem 20 °C během chovné sezóny a zimování při 6 - 10 °C po dobu asi 2 - 3 měsíce.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru