Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov obojživelníků: Bezocasí
Sdílet:

Chov obojživelníků: Bezocasí

Hymenochirus curtipes

Popis:
Je velmi malá drápatka čokoládově hnědé barvy. V dospělosti je jen 3,5 cm dlouhá. Jako všechny drápatky má na třech prstech zadních končetin drápky, kterých mimo jiné využívá i při porcování větší kořisti.
Areál:
Původem z Konga a Kamerunu.
Biotop:
Obývá teplé, především stojaté vodní plochy. Upřednostňuje místa se sluneční expozicí a dostatkem vodních rostlin.
Způsob života:
Samičky snáší 200 - 300, vyjímečně i více vajíček, z nichž se pulci vykulí následujícího dne. Krmíme je drobným krmením pro akvarijní rybky, nejlépe živým. Vyžadují filtrování vody. Metamorfují za 3 - 4 týdny a pohlavně dospívají před dosažením jednoho roku stáří.
Potrava:
Krmíme ji nítěnkami, nastříhanými žížalami, larvami komárů a pakomárů, ale i kousky rybího filé.
Chov:
Postačuje jim malé akvárium, tak 40 x 20 x 30 cm s vodou o teplotě 20 - 24° C. Zařízení nádrže se neliší od jiných druhů drápatek, tedy vodní rostliny, případně nějaký ten úkryt na dně.

Pipa carvalhoi - pipa brazilská

Popis:
Tato až 8 cm délky dorůstající žába svrchu trojúhelníkovitého tvaru těla je nenápadně šedomodře zbarvená. Její břicho je světle šedavé.
Areál:
Obývá východní oblasti Brazílie.

Biotop:
Na vodu silně vázaná žába žijící v teplých stojatých vodách. Miluje husté porosty vodních rostlin. Na souš vylézá zřídka, zpravidla během tropických lijáků, a nikdy se tam nezdržuje dlouho.
Způsob života:
Samička snáší zhruba 100 vajíček, která jsou během páření zatlačena do pokožky na jejím hřbetě. Zde se ve zbytnělé tkáni vyvíjí 2 - 3 týdny. Líhnoucí se pulci pak matku opouštějí, metamorfují za necelé tři měsíce.
Potrava:
Požírá vše, co dokáže přemoci, od červů a hmyzu až po drobné rybky a pulce obojživelníků. V zajetí jí můžeme podávat i kousky libového masa.
Chov:
Pro chov dobře poslouží akvárium 60 x 40 x 40 cm s bohatým porostem vodních rostlin a plovoucím ostrůvkem z kůry na hladině. Teplotu vody je nutné celoročně udržovat na přibližných 24° C.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru