Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov obojživelníků: Kuňkovití
Sdílet:

Chov obojživelníků: Kuňkovití

Alytes obstetricans - ropuška starostlivá

Popis:
Je šedě zbarvená žabka s okrovým až červenavým nádechem a červenými bradavicemi na povrchu těla. Její bříško je žlutavé. Poměrně robustní, buclaté tělíčko z ní činí velmi roztomilého chovance terárií. Dorůstá délky asi 5 cm.
Areál:
Obývá západní Evropu a severní části Maroka.

Biotop:
Jde o druh, který vyhledává vlhká místa v jinak poměrně suché krajině řídkých lesů a v kamenitých územích s porostem keřů a stromů. Žije terestricky mezi kameny a kořeny, kde v noci pátrá po kořisti, den a nepříznivá období roku tráví v hlubokých norách, které si sama vyhrabává.
Způsob života:
Vodu k páření nepotřebují. Samička snáší asi 60 - 80 vajec, která sameček po oplodnění přenáší upevněná na zádech a zadních končetinách. Teprve v té době je potřeba připravit samci větší nádobu s vodou, kterou vyhledá asi měsíc po snášce, aby zde vyčkal líhnutí pulců. Ti žijí akvaticky do příštího roku, kdy metamorfují a jako malé žabky vodu opouštějí.
Potrava:
Loví jakoukoliv živou potravu od červů po hmyz a pavoukovce. Pulce přikrmujeme živým i sušeným krmením pro akvarijní rybky.
Chov:
Pro její chov zřizujeme terária velikosti 40 x 40 x 40 cm s podkladem lesní hrabanky a úkrytem ze staré trativodky nebo hřebenáče. Hodí se pokrýt mírně vlhkou půdu trochou spadaného listí, zařízení vhodně doplní několik kamenů nebo kusů kůry. K napájení a případnému doplnění vlhkosti těla postačuje mělká miska s vodou. Terárium nevytápíme, žabkám plně vyhovují běžné pokojové teploty. Během 2 - 3 zimních měsíců je nezbytné zimování při 4 - 10° C.

Bombina orientalis - Kuňka východní

Popis:
Velice atraktivní a přitom levný a chovatelsky vděčný druh, který dorůstá délky něco málo přes 5 cm. Zbarvení je svrchu jasně zelené s černým mramorováním, bříško má pak tato kuňka, podobně jako naše druhy zářivě červené s černými nepravidelnými skvrnami.

Areál:
Pochází z Číny, Koreje a z oblasti Ussuri a jejích přítoků.

Biotop:
Je úzce vázaná na vodní prostředí, zpravidla se drží v mělčinách a na březích pomaleji tekoucích i stojatých vod.
Způsob života:
Samičky snáší přibližně 100 vajíček z nichž se do týdne líhnou pulci. Metamorfují za 30 - 45 dní a pohlavně dospívají druhým rokem.
Potrava:
Loví jakýkoliv hmyz a červy a to ve velkém množství. Pulce krmíme běžnými krmivy pro akvarijní rybky, případně sušenými kopřivami, rozmixovaným vaječným žloutkem, apod.
Chov:
Postačují jim malá akvaterária rozměrů 50 x 40 x 30 cm, kde polovinu plochy tvoří souš ze směsi písku a zeminy pokrytá polštáři mechu. Vodu osadíme vhodnými rostlinami. Pro chov vyhovují běžné pokojové teploty. Zimování po sobu 2 - 4 měsíce při 4 - 8° C je nutné. Vůbec nejlépe se osvědčuje chov ve venkovním bazénku s ohrádkou proti úniku chovanců.

Discoglossus pictus - žába pestrá

Popis:
Ve zbarvení velmi variabilní druh kuňky, která může být šedá až černá, ale i zelená, nebo dokonce cihlově červená. Na tomto podkladě se pak rozkládají nepravidelné čokoládově hnědé skvrny nebo žlutavé podélné pruhy. Dorůstá délky 6 - 7 cm.
Areál:
Pochází ze západního Středomoří, žije tedy od Itálie směrem na západ až po Španělsko, ale také v severozápadní Africe.

Biotop:
Obývá břehy tekoucích i stojatých vod, v hojné míře obsazuje i ústí řek, v nichž se sladká voda mísí s mořskou.
Způsob života:
Samičky snáší 300 - 500, ale také až 1000 vajec. Z těch se pulci vykulí druhý nebo třetí den a metamorfují za dalších 30 - 50 dní. Pohlavně dospívají ještě před dosažením jednoho roku stáří.
Potrava:
Pulci požírají drobnou rostlinnou i živočišnou potravu, žáby pak jakýkoliv hmyz a další bezobratlé.
Chov:
Zřizujeme pro ně akvaterária rozměrů 60 x 40 x 40 cm, v nichž polovinu plochy zabírá souš, zbytek pak voda o hloubce 5 - 10 cm. Substrátem souše by měla být směs písku a zeminy pokrytá polštářky mechu a kousky kůry. Teplotu během sezóny udržujeme na přibližných 22° C, ale nevadí ani teplota vyšší 26° C (teplota vody), 28° C (teplota vzduchu). Toto zvýšení dokonce po předchozím zimování při průměrných 12° C vhodně stimuluje nástup rozmnožování.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru