Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Coluber hippocrepis
Sdílet:

Coluber hippocrepis

Výskyt

Žije v jižním Španělsku, v Portugalsku, na západním pobřeží Sardinie a v severozápadní Africe od nížin, až do 1800 m.n.m. Vyhledává především pustá místa s dostatkem slunce, kamenité svahy kopců, skaliska, ale i suché stepní biotopy s roztroušenými skupinami keřů.

Popis

Je to kolem 130 cm délky dorůstající štíhlovka, která může být ve vyjímečných případech dlouhá až 2 m. Má na základním šedém, žlutém či světle rezavém zbarvení hřbetu podélný pruh kosočtverců. Ty jsou tmavě hnědé a světle lemované. Spodní strana těla je žlutá nebo oranžová.

Chov

Vyhovují jí terária rozměrů 70 x 50 x 50 cm s podkladem písku a kamenů. Nesnáší zamokření substrátu, proto je nutné, aby nezbytná miska s vodou nešla převrhnout. Ideální je pro ně ubikace s lokálním zdrojem teploty, např. výhřevnou žárovkou nebo topným kamenem a průměrnou teplotou 26 -- 28 °C ve dne a 20 - 22 °C v noci.
Požírá bez problémů všechny drobné obratlovce. V přírodě ještěry, ptáky i savce, v zajetí je většinou krmena laboratorními hlodavci.
Pokud máme zájem tato zvířata rozmnožovat, je nezbytné jim dopřát zimní spánek při teplotách kolem 10 °C.Ten by měl trvat minimálně 2 měsíce, optimálně pak od listopadu do konce února. Asi 1 - 2 měsíce po páření snáší samička 4 až 14 vajec, ze kterých se mladí líhnou při inkubační teplotě 27 - 29 °C za 58 - 63 dní.

Literatura:
Čihař J., Teraristika, Praha 1989
Diesener G., Reichholf J., Obojživelníci a plazi, Ikar 1997
Schmidt D., Schlangen, Urania 1994
Trutnau L., Schlangen 1, Ungiftige Schlangen, Ulmer Verlag 1988

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru