Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov obojživelníků: Blatnicovití
Sdílet:

Chov obojživelníků: Blatnicovití

Pelobates fuscus

Popis:

Je žába dosahující délky 4 - 8 cm, přičemž samci jsou menší. Její základní zbarvení je šedohnědé a může být doplněno kresbou tmavšího skvrnění, ale také pravidelnou kresbou skvrn a pruhů běžících po stranách hřbetu. Duhovka oka je jasně oranžově červená, v podpaží a na zadní straně stehen se nachází bílá skvrna.

Areál:

Prokazatelně se vyskytuje na Malajském poloostrově, bývá uváděna i z Bornea a Sumatry, ale vzhledem k těžkostem v systematice rodu a k barevné variabilitě druhu může docházet i k záměnám.

Biotop:

Žijí terestricky v biotopech původních deštných lesů. Mimoaktivní část dne tráví schované v listí, vylézají zpravidla večer a v noci, ale také za deště. Pak se potulují nebo číhají, mnohdy i ve skupinách, na potravu.

Způsob života:

Páří se během celého roku v blízkosti tekoucí vody. Vajíčka umisťují do těsné blízkosti břehu. Larvy se pak zdržují na mělčinách a v pomaleji tekoucích úsecích, kde dorůstají délky 7 cm (včetně ocasu). Tehdy metamorfují v žabky asi 3 cm dlouhé a vodu opouštějí.

Potrava:

Loví živou potravu pohybující se po zemi, zpravidla drobné členovce a nalétávající hmyz.

Chov:

Pro jejich chov se upravují akvaterária velikosti 60×40×30 cm s vrstvou vlhkého lignocelu a listí, a vodní částí, která zabírá 1/4 - 1/3 plochy dna. Postačuje hloubka vody 10 cm, výhodné je filtrování, které zároveň vytváří náznak pohybu vody a proudění. Denní teploty 26 - 29 °C, v noci 23 - 25 °C, večerní porosení ubikace.

Leptolalax pelodytoides

Popis:
Jde o žábu 3 -- 5 cm dlouhou, štíhlého těla s poměrně dlouhýma a štíhlýma nohama, která je zbarvena hnědě s náznaky tmavého vzorování a řadou červených bradavic při každém okraji hřbetu. Břicho je béžové s tmavým mramorováním. Duhovka oka je na horní polovině červená.

Areál:
Vyskytuje se v západní části Zadní Indie - v Barmě, Thajsku, v sousedících oblastech Číny a na Malajském poloostrově.
Biotop:
Je obyvatelkou lesů od nížin až do 1000 m.n.m. Pohybuje se spíše po zemi, ačkoliv je možné ji zastihnout i na listech rostlin bylinného patra.
Způsob života:
O rozmnožování se mnoho údajů neuvádí, vajíčka kladou pravděpodobně na mělčiny, kde byli zastiženi až 6 cm dlouzí pulci.
Potrava:
Drobné bezobratlé živočichy loví spíše na čekané, než že by se snad sama pokoušela o jejich hledání či dokonce svou kořist pronásledovala.
Chov:
Pro jejich chov lze uvažovat akvaterária s větší plochou souše. Teoreticky by mohla postačovat ubikace rozměrů 50×40×30 cm s vodou hlubokou 5 - 10 cm na jedné pětině až čtvrtině plochy dna. Břehovou část zařídíme rašelinou či lesní hrabankou s mechem, listím i kousky kůry a můžeme použít i nějakou živou rostlinu. Denní teploty vyhovují kolem 26 °C a nesmíme opomíjet každovečerní rosení.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru