Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Několik poznámek k chovu užovky
Sdílet:

Několik poznámek k chovu užovky

Tato velice krásná a elegantní užovka si během několika měsíců vysloužila ne moc dobré jméno díky neschopnosti přežít delší čas v teráriích našich...

Tato velice krásná a elegantní užovka si během několika měsíců vysloužila ne moc dobré jméno díky neschopnosti přežít delší čas v teráriích našich chovatelů. Bohužel paradoxem je to, že před pár lety byla považována za odolný druh, včetně jedinců pocházejících z volné přírody a byla dokonce rozmnožena panem Dušanem Pápežem v letech 1992 - 3, jehož chovný pár pocházel z Floridy.
Ovšem dnešní situace je alarmující, protože úhyny jsou téměř 100 %, kromě asijské Elaphe radiata a Boiga dendrophila nic podobného nepamatuji a u amerických tzv. držáků je dost překvapivé, že tolik jedinců hyne.
Proto, když jsem slyšel od kolegů, jaké mají problémy s touto užovkou, celkem dlouho jsem se odmítal chovem zabývat i když to bylo lákavé.
Ale člověk míní...
Nedávno mě navštívil můj dobrý přítel, který se chovem “opheodrysek” zabýval a přivezl mi dvě dospělé užovky s tím: “Hele tady máš párek a dělej si s nima co chceš a ty rád experimentuješ, tak ti třeba půjdou, já už na to nemám nervy”. Ani se kolegovi nedivím, protože o dost zvířat přišel. Samička měřila 70 cm a sameček 56 cm. Oba dva neměli na kůži žádné ranky.
Poskytl jsem jim terárium o rozměrech 40×60×50 cm (d×h×v), kde je množství větví a rostlin udržujících asi 85 % vlhkost při teplotě 28 °C ve dne a 20 °C v noci. Oba celé hodiny leželi nad tepelnou lampou bez zjevných potíží, ovšem za několik dní samice začala podezřele často otvírat tlamku, ze které ji později vytékal hnis a dostávala křečovité záchvaty, při kterých zakláněla hlavu. Usoudil jsem, že se jedná o napadení bakteriemi Pseudomonas kombinované výskytem parazitujících jazyčnatek v plicích, proto jsem podával Nizoral, ale ani to hadovi nepomohlo a na léčbu Canivermem bylo již pozdě. Krátce před smrtí samička slezla z větve do rohu terária, kde se snažila vypudit výkaly, ovšem bez úspěchu, poté se “nafoukla” a bohužel uhynula. Rozhodl jsem se provést pitvu, která mě ukázala, v čem je problém.

Při otevření dutiny břišní došlo k úniku vzduchu (plynatost), u jiného exempláře kolega zjistil vodnatelnost. V průdušnici jsem nalezl zbytky žlutavého hlenu, a i když jsem v plicích předpokládal jazyčnatky, nález byl negativní. Ostatní orgány byly v pořádku. V žaludku jsem nalezl zbytky nestrávených cvrčků a střeva byla totálně plná tasemnic a zcela neprůchodná až po konečník. Toto považuji za hlavní příčinu všech úhynů “opheodrysek”.
Sameček byl v lepší kondici a jelikož jsem o něj nechtěl přijít, přemístil jsem ho do terária, kde byl na dně čistý papír, abych mohl lépe pozorovat a odstranit trus. Použil jsem své osvědčené česnekové tablety, které občas podávám našemu psovi a opět mě nezklamaly, protože po několika hodinách to z něho začalo “lítat”. V trusu se nacházely mrtvé i živé tasemnice, toto jsem opakoval ještě jednou a po dvou kontrolách byl parazitologický nález negativní. Během léčení jsem samečka krmil pouze pavouky pro jejich lepší stravitelnost. Zajímavé bylo, že požíral pouze tělíčka a nohy nechal být. Teď již žere cvrčky všech velikostí, které loví aktivně po celém teráriu nebo se na dně stočí do klubíčka s mírně zvednutou hlavou a je na “číhané”. Jinak je klidný, ale vždy ve střehu a reaguje na jakýkoliv podnět z okolí. Určitě budu shánět samičku, ale budu pečlivě “přebírat” chovný materiál z dovozu.

Ale stejně si neodpustím několik rad při nákupu této užovky:
1. Pokud možno nekupujte zvířata, která mají na těle mokvající ranky nebo i zhojené, protože mohou začít hnisat a navíc je léčba kožních poruch a parazitů poměrně zdlouhavá záležitost.
2. Zkontrolujte dutinu ústní a nozdry, zda v nich nejsou hleny, které jsou často příznakem stomatitis nebo pneumonie.
3. Zvíře vezměte do ruky a sledujte pevnost a pružnost svalů a těla, břišní část těla musí být poddajná, nikoli tuhá a okolí kloaky musí být čisté, také nekupujte nápadně tlustá zvířata a raději kupte zvířata malá.

Škoda, že se dnes špatně shánějí také jiné menší druhy hadů jako užovky Philothamnus irregularis, Telescopus fallax, Telescopus dhara, Psammophis sp. nebo šnekožraví hadi rodu Pareas a Dipsas. Sice to nejsou žádní “komerčáci”, ale v zajetí zajímaví chovanci. Zda se Opheodrys aestivus stane běžně chovanou užovkou je otázkou času, kterou si netroufám odhadovat a raději zůstanu při “zemi”. Ale i tak vám přeji chovu zdar.
Autor textu: Bronislav Šimek
Autor fotografií zdroj: Bronislav Šimek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru