Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov obojživelníků: Skokanovití - 4.díl
Sdílet:

Chov obojživelníků: Skokanovití - 4.díl

Amolops larutensis

Popis:
Jsou to 3,5 - 7,5 cm dlouhé žáby s hnědozeleným širokým pruhem podélně přes hřbet, žloutkově žlutými boky a šedavě bílým břichem. Záda bývají navíc zdobena množstvím černých skvrnek.
Areál:
Zatím je uváděn pouze z Malajského poloostrova.
Biotop:
Obývá kamenité břehy rychle tekoucích vod, především v oblastech horského deštného lesa ve výšce 1000 - 1800 m. n. m.

Způsob života:

O rozmnožování mnoho údajů není. Podle nálezů až přes 6 cm dlouhých pulců z přírody se dá vyvozovat, že se páří v kterémkoliv období roku. Pulci žijí v rychle proudící vodě, ve které se pomocí přísavky drží na kamenitém dně.

Potrava:

Pulci přijímají výhradně rostlinnou stravu - porosty řas na kamenech. Žáby loví skokem nebo vystřelením jazyka, především hmyz a jeho larvy.

Chov:

O chovu zmínky nejsou a vzhledem k úzké vazbě na čistou a proudící vodu půjde spíše o chovatelsky problematický druh. Uvažovat lze rozměrné akvaterárium s výkonným filtrem a kameny vyčnívajícími nad hladinu coby ostrůvky souše.

Euphlyctis cyanophlyctis

Popis:
Jsou hnědě zbarvené žáby s nepravidelně rozmístěnými tmavými až černými skvrnami na vrchní straně těla. Boky mají zdobeny úzkou bílou linkou, břicho bělavé vepředu a na hrdle někdy skvrnité. Dorůstají délky 4 - 9 cm.

Areál:

Výskyt je uváděn z jižního Thajska.

Biotop:

Na vodu vázaný druh, který se však neváhá vydávat na delší pochody mezi vodními plochami. Jinak se zdržuje spíše těsně při okrajích břehových partií s neustálou možností úniku do vodního prostředí.

Způsob života:

Množí se pravděpodobně během celého roku, vyhledává větší vodní plochy a nevyhýbá se ani vodě brakické.

Potrava:

Požírá různé druhy bezobratlých živočichů, ale i mláďata obratlovců. Údajně loví ve vodě i pulce obojživelníků a vodní hmyz.

Chov:

Pro chov se hodí akvaterária, v nichž voda zabírá většinu plochy, souš však nesmí úplně chybět. Denní teploty vzduchu kolem 28 °C a vody 24 °C.

Hoplobatrachus tigerinus

Popis:
Dorůstají délky 7 - 15 cm, přičemž velikost obou pohlaví se nemusí příliš lišit. Záleží na stáří a výživném stavu jedince.
Základní zbarvení je olivově zelené s drobným až neznatelným černým skvrněním. Břicho má bělavé.

Areál:
Obývá rozsáhlé území Indie a Zadní Indie včetně Malajského poloostrova. Žije také na Srí Lance a podle literatury byl zavlečen na Madagaskar.

Biotop:

Je druhem, který neinklinuje k určitému typu biotopu. Žije spíše v nížině a osidluje prakticky jakékoliv dlouhodobější vodní plochy a nádrže.

Způsob života:

O rozmnožování, krom toho že probíhá ve vodě, se nic neuvádí.

Potrava:

Požírá prakticky vše, co dokáže spolknout, především pak hmyz a další bezobratlé, ale i mláďata obratlovců.

Chov:

Pro chov se hodí větší akvaterária s rovnocenným rozdělením vodní a břehové části. Teplota vzduchu 28 °C, vody 23 - 24 °C.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru