Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov obojživelníků: Skokanovití 
Sdílet:

Chov obojživelníků: Skokanovití 

Staurois tuberilinguis

Popis:
Dosahuje délky 2 – 4 cm a její zbarvení může kolísat od jednobarevně rezavohnědé přes hnědou se zelenými skvrnami až po zelenou s tu a tam se objevující skvrnou hnědé barvy. Na bocích se rozkládají bílé skvrnky. Spodek těla je bílý s modravě zeleným nádechem, hrdélko přímo modrozelené. Plovací blány zadních nohou jsou kontrastně bíle a modře skvrnité a slouží k signalizaci a zastrašování. Duhovka oka žlutá.
Areál:
Vyskytují se na Borneu.
Biotop:
Žijí na březích vody a ve vodě v horských deštných pralesích, asi kolem 1000 m. n. m. Vyhovuje jim spíše blízkost rychleji tekoucí vody, bystřiny a vodopády s kamenitým podložím.
Způsob života:
O rozmnožování není nic bližšího známo. Pulci příbuzného S. natator původem z Filipín žijí skrytě na dně rychleji tekoucích potoků s čistou vodou.
Potrava:
O potravě literatura mlčí, ale dá se předpokládat, že se jako ostatní zástupci řádu živí bezobratlými živočichy přiměřené velikosti.
Chov:
Teoreticky pro ně lze uvažovat ubikace větších rozměrů s velkou plochou dobře filtrované vody a z ní vystupujícími kameny. Mezi nimi jako souš může být i květináč s živou rostlinou. Denní teploty kolem 27 °C, voda 23 – 24 °C.

Taylorana hascheana

Popis:
Dorůstají délky 3 – 4 cm. Jejich zbarvení je svrchu okrové nebo žlutozelené až žlutohnědé. Oči spojuje černý proužek a v přední části hřbetu je patrná kresba ve tvaru písmene V. Zbytek zad může být nepříliš hustě černě skvrnitý. Břišní strana je žlutá, nohy povětšinou příčně tmavě pruhované.

Areál:
Jejím domovem je Thajsko, Vietnam a Malajský poloostrov.
Biotop:
Dává přednost středním polohám kolem 1000 m. n. m., kde se pohybuje po povrchu půdy a na nižší vegetaci. Obyvatel původních horských deštných lesů.

Způsob života:
Žijí terestricky ve spadaném listí. Pod ním hloubí samci důlky v zemi, kam samička klade vejce o průměru 10 – 12 mm. Larvy se vyvíjejí ve vejci a později tráví ze zásob žloutkového vaku, metamorfují ve stáří 6 týdnů.
Potrava:
Aktivně pátrá po kořisti, kterou jsou rozliční zástupci bezobratlých od červů přes hmyz až po pavoukovce.
Chov:
Zřizujeme pro ně pralesní terária rozměrů 60×50×30 cm s rašelinovým nebo lignocelovým substrátem, který pokryjeme listím, mechem a kousky kůry. Vhodná je živá rostlina a nutné je pravidelné vydatné rosení, půda však po něm nesmí zůstat bahnitá. Denní teploty 26 – 28 °C jsou vyhovující.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru