Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Varanus gouldi hornii
Sdílet:

Varanus gouldi hornii

Prosím o informaci o chovu a biotopu varana Varanus gouldii - horni.

čtenář M.J.

Je jedním ze tří poddruhů varana Varanus gouldi a vyskytuje se v savanách v blízkosti vodních toků a při pobřeží jižní Nové Guineje (Další dva poddruhy žijí v Austrálii a na některých ostrůvcích Carpentarského zálivu).

Jde o zvířata dorůstající délky 120 - 140 cm, jejichž svrchu šedoolivové zbarvení je zdobeno do příčných i podélných pruhů seřazenými skvrnami béžové až žlutavé barvy. Směrem k bokům a břichu světlá barva postupně převládá. Spodní strana těla je pak žlutavá s tu a tam rozhozenou tmavší skvrnou. Boky hlavy a krku zdobí světlé a tmavé podélné pruhy.

V přírodě i zajetí požírá prakticky jakoukoliv živou i usmrcenou kořist vhodné velikosti, v mládí by měl být krmen ponejvíce hmyzem s dotací vápníku a mláďaty obratlovců, v dospělosti laboratorně chovanými hlodavci.

Pro chov se hodí terária 150 - 200 x 80 x 100 (v) cm s podkladem písku nebo směsi písku a zeminy, nádobou na vodu a prostorem rozčleněným silnou pokroucenou větví nebo pařezem. Denní teploty 28 -- 30 °C s lokálním zdrojem a nočním poklesem na 22 -- 24 °C a každovečerním porosením.

Doporučuje se zimní pokles teploty na 18 °C spojený se zkrácením světelného dne, snížením potravní nabídky a oddělením partnerů. K páření dochází po návratu k normálním teplotám a opětovném sloučení obou pohlaví v jedné ubikaci. Snesená vejce je nutné přemístit do inkubátoru s teplotou 28 °C, kde se z nich líhnou mladí za 210 - 230 dní.

Držení zástupců tohoto druhu je podmíněno registrací CITES a povolením k chovu nebezpečných druhů zvířat.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru