Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Zimování korálovek
Sdílet:

Zimování korálovek

Vážená redakce, chovám korálovky sedlaté, a to Lampropeltis triangulum sinaloe, Lampropeltis triangulum campbelli. V roce 2001 jsem zakoupil m...

Vážená redakce,
chovám Korálovky sedlaté, a to Lampropeltis triangulum sinaloe, Lampropeltis triangulum campbelli.

V roce 2001 jsem zakoupil mláďata L.t.sinaloe a v roce 2002 L. t. campbelli. Po karanténě, která trvala 8 týdnu v malých teráriích (dno pokryto ubrouskem, miska s vodou a v jednom rohu vytápění, které, nepřesáhne 30 °C), jsem oba poddruhy umístil do terárií o rozměrech 50×50×80 cm d, v, š. Terárium vytápím na teplotu 25–30 °C, v prostoru pod lampou 36 °C, v noci pokles na 18–22 °C.
Vybavení tvoří: Jasanová větev bez kůry, umělé květiny, břidlicové kameny, miska s vodou a dno pokryté jemnými kamínky. Žádné problémy s chovanci nemám, vždy bez potíží přijímali myší holátka a to živá nebo mražená a vždy se pravidelně svlékali.
Ačkoli jsem navštívil všechny knihovny a prošel odbornou literaturu, nikde jsem nenašel žádný článek o zimování hadu. Kontaktoval jsem samozřejmě spoustu kolegů teraristů, kteří sice poradili, ale názory a způsoby, jak hada připravit na hibernaci a samotný průběh, se velmi rozcházejí.

A proto Vás žádám o radu nebo odkaz na literaturu, jak tyto hady zimovat. Nejvíce různých názorů bylo, při jaké teplotě, která se pohybovala od 5–10 až po 5–20 °C. Jsou to mláďata, která v tomto roce budu poprvé zimovat, a proto mě zajímá při jaké teplotě, jaký substrát (pokud vůbec nějaký), vlhkost vzduchu, délka zimování, stáří hadů a v jaké kondici je vhodné hady ukládat ke spánku.

Miroslav Hlaváč

Odpověď:
Korálovky Lampropeltis triangulum sinaloe a L. t. campbelli zimujeme při teplotách kolem 15 °C a to po dobu 8–12 týdnů. K zimování bychom měli přivádět pouze zvířata zdravá a v dobrém výživném stavu a to převodem z normální teploty v ubikaci postupným snižováním až na hodnotu klidovou. Prvním krokem bude vytrávení zvířat, kdy po dobu tří týdnů nekrmíme, ale teploty v ubikaci jsou na původní výši. Pak následuje vypnutí zdrojů a jednotýdenní pobyt v teráriích s teplotou okolí, povětšinou pokojovou, pak teprve převedeme zvířata do teploty zimovací, tedy na oněch přibližných 15 °C. Tato teplota nemusí být dodržována striktně, ale měla by se pohybovat mezi 12 a 17 °C. Za těchto teplot musí mít zvířata přístup k napáječce s vodou.
Nejjednodušší pro chovatele je, pokud může snížit teplotu v chovné místnosti, např. nastavením termostatu radiátoru. Pak zůstávají korálovky ve své ubikaci a zimování se děje jen za vypnutých světel a snížené teploty. Vlhkost udržujeme rosením na stejné výši jako během aktivity.
Málokterý z chovatelů však má pro chov zvláštní místnost a pro běžného teraristu, který má své chovance v obýváku, nastává problém, co s nimi. Můžeme je přemístit do bedničky nebo staré akvarijní nádrže, případně do plastového boxu s vyšší vrstvou vlhké rašeliny na dně. Jako úkryt použijeme trochu spadaného listí či natrhaný novinový papír. Jakmile se zvířata zklidní, položíme do jednoho rohu mělkou napáječku s vodu. Celou tuto ubikaci uzavřeme děrovaným víkem a umístíme v požadované teplotě, např. ve sklepě, v chodbě, v dolní části chladničky zapnuté na nižší stupeň chlazení, apod. Zvířata pravidelně kontrolujeme a hlídáme jak teplotu, tak především vlhkost - substrát nesmí vyschnout, ale ani být přemokřený. Musíme také zamezit přístupu hlodavců, kteří by mohli našim miláčkům ublížit.
 
Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru