Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Největší hadí farma v Evropě
Sdílet:

Největší hadí farma v Evropě

Měl jsem možnost navštívit největší hadí farmu v Evropě, která se nachází v malém německém městečku Schladen. To leží v oblasti pohoří Harz mezi Bad...

Měl jsem možnost navštívit největší hadí farmu v Evropě, která se nachází v malém německém městečku Schladen. To leží v oblasti pohoří Harz mezi Bad Harzburg a Brasunschweigem.

Co se týče vnějšího pohledu na farmu, vypadá velice nenápadně, schovaná za stříbrnými smrky. Vstupné je asi 8 DM na osobu s výkladem herpetologa. Tohoto výkladu jsem se také zúčastnil. Je pořádán ve velké aule. Ve středu je v hloubce 2 metrů expozice s varany a za skleněnou přepážkou jsou leguáni zelení “Iguana iguana” všech velikostí. Co se týče výkladu, je čistě informativní pro širokou veřejnost s možností otázek. Vykládající měl pro lepší názornost povídání užovku červenou Elaphe guttata guttata a sklípkana Brachypelma albophilosa. Po půlhodinové besedě se posluchači rozešli do pavilonů.

V celém areálu farmy je přes 1000 hadů, z toho je asi 100 jedinců vystavených, co se týče ostatních terarijních zvířat (ještěři, sklípkani atd.), jsou k vidění také většinou jen ty běžně chované druhy.

Já nejdříve zašel do pavilonu jedovatých hadů, což je (také) největší pýcha celé farmy. Zde bylo vidět: trio mamby černé Dendroaspis polylepis, ve vedlejším teráriu též trio mamby zelené Dendroaspis viridis. Dále kobra indická Naja naja, zmize útočná Bitis arietans a zmije gabunská Bitis gabonica a konečně zmije růžkatá Vipera ammodytes. Pár ploskolebců amerických Agkistrodon contortrix, několik chřestýšů a chřestýšovců rodu Crotalus a Trimeresurus. Další pavilon patří hadům nejedovatým. Z užovkovitých byli k vidění užovka černá Elaphe obsoleta, užovka červená Elaphe g. guttata, užovka liščí Elaphe vulpina, užovka thaivanská Elaphe taeniura, užovka levhartí Elaphe situla a některé korálovky rodu Lampropeltis a konečně také užovka domácí “Boaeodon fuliginosus. Z hroznýšovitých hadů vlastní farma hroznýše královského Boa constrictor, hroznýše duhového Epicrates cenchria, psohlavce orinockého Corallus enydris, anakondu žlutou Eunectes notaeus, také dva páry hroznýšků rodu Eryx a Lichanura. Vedle hroznýšovitých nemohu opomenout krajty např.: krajta stromová Chondropython viridis, krajta diamantová Morelia spilota spilota, krajta kobercová Morelia sp. variegata, krajta tmavá Python molurus bivittatus a též krajty královské P. regius, krajtu mřížkovanou P. reticulatus a krajtu písmenkovou P. sebae.

Další pavilon přístupný návštěvníkům je pavilon pavouků. Zde v malých teráriích jsem z 10 druhů pavouků bezpečně rozeznal: Xenesthis sp., Pt. murinus, Avicularia metalica, Av. versicolor, Br. vagans, Br. albophilosa a Br. smithii. Jiné bezobratlé Evertebrata farma nevlastnila. Poslední pavilon byl pavilonem vodních zvířat, kde jmenuji Klapavku obecnou Sternotheurus odorathus, Želvu nádhernou Pseudemys scripta elegans, krokodýla blíže neurčeného druhu.

Další zajímavostí zdejší farmy je její ředitel Jürgen Herbert, který vydržel v roce 1983 přes 90 dní s kobrou a v roce 1986 svůj rekord překonal na plných 100 dní a tímto výkonem se zapsal do Guinesovy knihy rekordů.

Toto a ještě něco víc se dá zhlédnout na schádenské farmě, která je proslulá výrobou hadích sér. A proto mohu každému chovateli upřímně návštěvu této farmy doporučit.

Autor textu: Lukáš Janeček
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru