Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Užovka amurská
Sdílet:

Užovka amurská

(Elaphe schrencki). Z celkového počtu asi 2700 druhů hadů patří skoro tři čtvrtiny do čeledi užovkovitých (Colubridae). V přírodě se vyskytují téměř po celém světě ve velkém množství druhů.

Popis

Jedním ze zástupců chovaných a odchovávaných v zajetí je i užovka amurská. Jak již název napovídá, jedná se o asijský druh. Tento had má leskle černé tělo s výraznou žlutou nebo krémově bílou až žlutavou kresbou. Dorůstá do velikosti 150 - 170 cm, dle některých zdrojů i 200 cm. Samička klade 10 - 14 (dle jiného zdroje až 20) vajec, z kterých se při teplotě 26 - 27 °C líhnou mladé užovky asi za 58 - 62 dní, při teplotě 28 - 30 °C pak pouze za 40 dní. Mláďata jsou poměrně velká (cca 30 - 35 cm) a po prvním svleku začínají přijímat potravu, především myší holátka. Dospělí hadi bez problémů přijímají i rozmražené myši, takže není problém s obstaráváním potravy. Do dospělosti hadi dorostou asi po třech letech.

Chov

Terárium je lepší větší, vybavené větvemi na šplhání a větší nádobou s vodou ke koupání. Jako substrát používáme např. lesní hrabanku, případně písek. Před každým svlekem se hadům zakalí oči a povrch těla se přestane lesknout. Pro zdárné svlékání je důležitá dostatečná vlhkost substrátu, a možnost koupele. Po svlečení se had nádherně leskne a vynikne jeho žlutá kresba. Naši hadi přesto, že se jedná o tříletý pár, prozatím nejeví známky sexuální aktivity. Pravděpodobně je to způsobené nedostatečným zimováním. Přesto, že jsme po dobu asi tří měsíců hady nekrmili a umístili je do terária pouze s lesní hrabankou s listím, do kterého se zahrabali, pospávali a občas se napili, dosud neprojevili zájem o páření. Nepodařilo se nám však v tomto období snížit teplotu prostředí pod 20 °C. Nicméně chov této užovky nevyžaduje žádné zvláštní nároky na prostředí ani na krmení, proto jej lze doporučit i začátečníkům. Pro své atraktivní zbarvení si určitě zaslouží větší pozornost teraristické veřejnosti.

Autor textu: František Kohlíček
Autor fotografií zdroj: František Kohlíček
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru