Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Gekko ulikovskii
Sdílet:

Gekko ulikovskii

Tento gekon má rád spíše vyšší terárium, např o výšce 40–60 cm. Základna stačí např 30×30 cm. Teplota je ideální pokojová, možno přes den přisvítit žárovkou nebo topným kamenem. Terárium umístit na slunné místo, neboť se tento druh rád vyhřívá na slunci. UV žárovka nebo zářivka není na škodu (spíše naopak), ovšem není nutností.

Chov

Jedná se o neškodný, ale rychlý druh. V případě nutnosti gekona odchytáváme pomocí plastové krabičky, neboť při odchytu rukou hrozí odlomení ocasu ! Jedná se o noční druh, který je aktivní většinou v noci.

Krmení

Jako krmivo lze použít moučné červy, cvrčky, luční kobylky, které posypeme vitaminovou směsí (Roboran H, Vitamix rep). Dále veškeré krmivo posypeme drcenou sépiovou kostí a drcenými skořápkami od vajec. Tento druh má velmi rád nadrobno nakrájený přezrálý banán, který podáváme 1–2× týdně a také ho posypeme vitaminy a sépiovou kostí. Červy umístíme v teráriu do misky, aby neunikli. Dále do terária umístíme mělkou napáječku (misku) a vodu denně měníme. Také do terária umístíme nejedovatou rostlinu (např. Ficus, Scindapsus atd..). Rostlinu 1–2× denně lehce rosíme rozprašovačem na květiny s odstátou vodou. Vitaminy podáváme v přiměřeném množství, ale jsou velmi nutné.

Rosení

Tento gekon žije ve své domovině v subtropickém vlhčím pralese, proto je též nutné denní rosení. Jako úkryt v teráriu lze použít kus kůry, břidlice, kterou opřeme o stěnu terária, nebo lze použít kameninový květináč. V teráriu též může být větev, např. korková, nebo z ovocného stromu. Pozor na staré kořeny, které se často do terária dávají. Nesmí obsahovat plísně. Kořeny sebrané v blízkosti mraveniště v lese mohou obsahovat kyselinu mravenčí, což může způsobit zdravotní problémy nebo i smrt zvířete !

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru