Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Ztráta pigmentu u adultního samce Python reticulatus v ZOO Ostrava
Sdílet:

Ztráta pigmentu u adultního samce Python reticulatus v ZOO Ostrava

V ZOO Ostrava je chován pár Python reticulatus od roku 1995. Expoziční terárium o rozměrech cca 2,5×2×2 m je umístěno v pavilonu nosorožců a hrochů. Ve své expozici mají hadi možnost využití bazénku, dekoraci zajišťují větve a umělé rostliny. Stěny terária jsou obloženy kůrou a z části také rákosovou rohoží. Jako substrát používáme tzv. kůrovou mulč. Vyhřívání zajišťuje topná rohož v podlaze a také jedna běžná žárovka, zavěšená od stropu.

Rozdělený pár

Původně byl pár těchto krajt držen dohromady. Při jednom ze společných krmení však došlo k napadení samce samicí. To si vyžádalo ošetření veterinářem a následné šití ran, způsobených zuby samice. Po tomto napadení byli oba hadi rozdělení, přičemž samice zůstala v expozičním teráriu a samec byl přemístěn do jiného terária, které je umístěno v zázemí pavilonu. Samec odmítal přijímat jakoukoli potravu a jeho nejdelší půst trval osm měsíců, po jejichž uplynutí byl násilně nakrmen. Samostatně přijal potravu až po dvanácti měsících. Rád bych zdůraznil, že oba hadi odmítají jakoukoliv jinou potravu než ptáky, v drtivé většině se jedná o brojlerovou drůbež.

V ranních hodinách 23. 6. 2003 samec svlékl starou pokožku. Před tímto svlekem měl klasické přírodní zbarvení, typické pro tento druh. Po svleku zůstalo původní pouze černé ohraničení skvrn podél páteře. Většinu hnědého pigmentu nahradil žlutý, břicho a boky zbělely (viz. foto). Toto zbarvení se stává od hlavy směrem k ocasu světlejší. Od poslední třetiny těla se vytrácí také černá barva a zůstávají pouze odstíny žluté a bílé, přičemž ocas je zbarven čistě bíle. Barva duhovky zůstala stejná jako před svlekem. V době „přebarvení“ měřil samec cca 3,20 m.

Rozvířená debata

Na internetových stránkách www.reptarium.cz jsem se pokusil rozvířit debatu na toto téma s cílem zjistit, zda-li se již někdo z našich teraristů a herpetologů s podobným jevem setkal. Z diskusních ohlasů jsem již citoval výše zmíněnou formu psohlavců Corallus caninus. Dále jeden z účastníků rozpravy zmínil, USA chovateli velmi oblíbenou, formu tzv. trpasličích Python reticulatus zvanou „Jampea“. Jedná se o mutaci dorůstající maximálně dvou metrů délky, vyznačující se velmi světlým zbarvením. Vysvětlení, že se v našem případě jedná o tuto formu, není na místě, jelikož zde probíraný had dosáhl délky přes tři metry a světlé zbarvení získal až v dospělosti.Barevné odchylky a mutace plazů, potažmo hadů, jsou známy z mnoha druhů. Jako příklad uveďme korálovky rodu Lampropeltis nebo mnohé užovky rodu Elaphe (např. Elaphe guttata). Drtivá většina plazů se ovšem s jakoukoliv odchylkou od normálního zbarvení rodí, respektive líhne. Výjimkou je jistá forma Corallus caninus tzv. calico. Těmto zvířatům se od narození pomalu rozpadá kresba a vznikají bílé skvrny. Toto je však viditelné až po přebarvení do dospělého, zeleného šatu(stejně jako u Morelia viridis). Je to proces postupný a velmi pomalý. Takže tohle možné vysvětlení pro náš případ nepřipadá v úvahu, jelikož ke změně barvy došlo náhle.

Proto bych rád vyzval každého, kdo by mohl vnést trochu světla do tohoto problému, aby mě kontaktoval na emailové adrese [email protected]

Za jakékoliv podněty k danému tématu předem děkuji.

Autor textu: Jakub Karásek
Autor fotografií zdroj: Jakub Karásek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru