Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Neobvykle dlouhá březost samice Crotalus vegrandis
Sdílet:

Neobvykle dlouhá březost samice Crotalus vegrandis

Čeleď: Viperidae Podčeleď: Crotalinae Rod: Crotalus Druh: Crotalus vegrandis-Klauber 1941 Crotalus durissus vegrandis-K...

Čeleď: Viperidae
Podčeleď: Crotalinae
Rod: Crotalus
Druh: Crotalus vegrandis-Klauber 1941
Crotalus durissus vegrandis-Klauber 1956
Crotalus durissus vegrandis-Welch 1994
Crotalus vegrandis-Kornacker 1999

Terra typica: Maturin, Estado Monagas, Uracoa, Distriet Sotillo, Venezuela

Dne 22. 6. 2001 jsem získal dva měsíce starý párek Crotalus vegrandis. Pár jsem choval v teráriu 70 cm hloubka, 50 cm šířka, 40 cm výška.V teráriu jsem udržoval teplotu 35 °C pod zdrojem tepla ve dne, v noci klesla teplota na 20,5 °C. Rosení terária probíhalo jednou za týden, ale o to bylo důkladnější. Jako podestýlku jsem použil lignocel (drcené kokosové vlákno), který dobře vstřebává vodu. Pokud byli hadi mladí, krmil jsem je odrostlými myšími holaty (skákavky). Postupem času to pak byly dospělé myši a později i potkani. Hady jsem choval od malička ve společném teráriu a krmení probíhalo vždy bez potíží. Své chovance jsem krmil 1× týdně. Po měsíci se mi pár chřestýšů svlékl ze staré exuvie. Tzv. svlečka byla vcelku, což vypovídalo o dobrém zdravotním stavu. Po dvou měsících se svlékali pravidelně s odchylkou asi 1 týdne.

Po necelém roce, dne 28. 5. 2002, jsem mladý pár přistihl při páření. Nejprve jsem si myslel, že jde o takzvané „harašení“ a ani jsem nedoufal v nějaký úspěch. V nejlepším případě jsem počítal s neoplozenými vajíčky. Opak byl však pravdou. Byl jsem nadšený a začal jsem zjišťovat dobu březosti samic tohoto druhu. Ta se běžně pohybuje okolo 200–220 dní a rodí okolo 12–20 mláďat. Po 80 dnech začala samice rychleji a viditelněji nabírat na objemu. Samozřejmě začala z počátku březosti častěji a dá se říct i agresivněji žrát. Po 140 dnech již byla o polovinu silnější než samec. Po 168 dnech březosti přestala přijímat potravu. Naposledy přijala potravu 5. 11. 2002. Od tohoto dne do 13. 4. 2003, což je 159 dní, již nepozřela nic. Samec žral průběžně po 14 dnech odrostlé potkany.
V neděli 13. 4. 2003 v ranních hodinách porodila samice po 327 dnech březosti 16 mláďat. Pět z nich bylo bohužel mrtvých, nedokázala se dostat z plodového obalu, ale ani jedno mládě nebylo nijak deformované. Porod trval do 11.00, kdy samice vytlačila zbytky plodového obalu. Samice v době porodu byla velká 65 cm, což je skoro maximum udávané délky pro tento druh. Novorozeným mláďatům jsem přestal svítit a tím i topit do první svlečky, z důvodu přehřátí mláďat. Ta by se mohla špatně svléknout a zaschnutá exuvie na těle a pak zvláště na hlavě, zejména v oblasti očí, by mohla způsobit jejich uhynutí. Po týdnu života jsem musel mladá háďata krmit uměle, čerstvě narozenými myšími holaty.
Po měsíci již začala potravu přijímat sama. Samice se dodnes těší čilému životu v teráriu se dvěmi mláďaty, které jsem si nechal proto, že mi samec po třech měsících z neznámých důvodů uhynul.
Autor textu: Jiří Matzelt
Autor fotografií zdroj: Jiří Matzelt
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru