Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kompletní stavba terária - 2.díl
Sdílet:

Kompletní stavba terária - 2.díl

V předchozí části tohoto článku jsme si popsali nejčastější druhy terárií, materiály na jejich výrobu a jednotlivé konstrukce. Nyní si tedy budeme zabývat samotným sestavením zmiňovaných druhů nádrží a základními úpravami.

Stavba

Jako první si popíšeme stavbu skleněného lepeného terária. K sestavení lepeného terária budeme potřebovat aplikační pistoli a příslušný akvaristický silikon. Sklo důkladně očistíme od nečistot a mastnoty a lepíme tak, že nejprve přilepíme zadní a některou z bočních stěn, které k sobě přilnou a budou držet bez přidržování okamžitě, ovšem u větších nádrží je třeba dát pozor na „rozjíždění“ a různé posuvy. Proto se u větších a velkých terárií neobejdete bez pomocníka či šikovně umístěných jeklů. Při aplikaci silikonu je třeba myslet na to, že stačí nanést velice úzký proužek, aby se zabránilo jeho následnému vytlačení a ušpinění skla. Množství silikonu je hlavně důležité pro přesnou polohu skel, obvykle se na něj počítá 1 mm, takže jeho větší množství může způsobit, že některá stěna nám bude přesahovat (což ale není vzhledem k vlastnostem silikonu nijak tragické, pokud je alespoň polovinou sklo na podkladu). Zarovnat vytlačený silikon můžeme hadříkem namočeným v mýdlově vodě. Větrací mřížku či kolejnice přilepíme stejně, případně lze k lepení těchto prvků použít také univerzální chemoprén. Nezapomínáme krátce po dokončení zkontrolovat, zda nám někde sklo či jiná část trochu nesklouzla. Není třeba snad zmiňovat, že chybu v provedení lepeného terária lze později opravit jen těžko, proto doporučuji dobře rozmyslet umístění např. výhřevných lamp a tedy místa pro vedení kabelů atd. V případě, že chcete použít skla vaší stávající nádrže či chcete opravdu přestavět už terárium slepené, je vhodné k tomuto účelu použít obyčejnou žiletku, která celkem bez problému skla oddělí. V obchodech prodávaný odstraňovač silikonu je spíše využitelný pro očištění skel před opětovným lepením. Skleněná terária nemají v podstatě žádnou tepelnou izolaci, proto bychom měli, hlavně u větších nádrží, umístit za zadní a boční stěny desku shodných rozměrů, kterou stejně můžeme zevnitř překrýt dekorativní zadní stěnou atd.

Terária z dřevotřískových desek jsou na montáž o něco snažší, hlavně díky menší váze a snadnějšímu způsobu sestavení. Zde použijeme nejlépe šrouby, které skrz jednu provrtanou desku zašroubujeme do navrtané desky druhé. Nezapomeneme použít podložky. Spodní kolejnici můžeme přilepit na vhodně umístěnou lištu, pod kterou je např. větrací mřížka. K lepení kolejnicí zde nepoužíváme silikon, ale nejlépe již zmiňovaný chemoprén. U nádrží větších rozměrů si nepochybně všimnete mezery mezi deskami, zejména mezi dnem a zadní stěnou. Tu doporučuji utěsnit silikonem či tmelem, aby tam nemohla zatékat vysrážená voda. Přestože OSB desky vodě odolávají, je vhodné použít na dno bazénovou fólii, která poslouží hlavně snadnějšímu úklidu.

Stavba skleněného terária v kovovém rámu je asi nejzdlouhavější, protože většina z nás si nosnou kostru svařovat doma nebude. Nejdříve opatříme nutný materiál, tedy kovové jekly tvaru L. Pokud má být terárium větší než dveře místnosti, ve které bude umístěno, nezbude nic jiného, než si jej nechat svařit na místě. Při projektování je vhodné počítat rovnou s přivařením stojanů. Celou konstrukci opatříme nátěrem proti rezavění a to alespoň 2 vrstvami základové barvy, kterou následně přetřeme námi zvolenou barvou. Samotná skla umístíme a připevníme pomocí silikonu či vhodného tmelu, avšak nakonec spáry uvnitř stejně utěsníme silikonem. Pro tento druh nádrže můžeme použít nejlépe dveře na panty. Pod a nad teráriem nám vzniká prostor, který můžeme vzhledem k pevnosti této konstrukce využít, např. pro umístění jiného menšího terária.

Řešení otevírání

Při výběru druhu otevírání uvažujeme tak, aby jsme otevřením terária co nejméně rušili zvířata a nevytvářeli průvan. Proto je důležité správně zvolit umístění dvířek či posuvných skel. Nikdy neumísťujte dveře k místu, kam plánujete vytvořit zvířeti úkryt či místo na odpočinek. První variantou, kterou jsem už popisoval, jsou posuvná skla umístěná ve dvou kolejničkách, což je řešení vhodné také pro větší nádrže. K sehnání jsou běžně umělohmotné kolejnice pro sklo 4 mm. Horní kolejnice je o trošku hlubší, aby jsme sklo mohli zasadit a také později vyjmout. Na samotné sklo můžeme silikonem nalepit koupené držadlo, kterých je v obchodech velký výběr. Tento druh otvírání nepoužijeme u terária pro větší hady či ještěry, ať už z bezpečnostních důvodů (např. při krmení), tak kvůli naléhání zvířete na sklo, které by tlak nevydrželo. Hlavně hadi jsou velmi schopní, co se týče hledání slabých a pohyblivých částí své nádrže. Vhodnou variantou jsou proto jednokřídlé otvírací dveře. Protože bychom se marně snažili je dokonale izolovat ze stran, můžeme je naopak použít jako větrání, pokud necháme mezi nimi a rámem mezeru, ne však větší než 4 mm. Stejně jako u kolejnic a posuvného skla musí být dvířka umístěná o něco výš, než je spodní část rámu, aby se ven nesypal substrát. K zajištění můžeme použít klasický zámeček či kličku.

Bazén

Nejen zvířatům, která se v přírodě ve vodě ráda koupou, ale i těm, která se zdržují v její blízkosti, musíme bezpodmínečně vybudovat dostatečně velký bazén. Ani u malých terárií nepoužívejte umělohmotná jezírka, která musíte ručně napouštět a vypouštět, ačkoli většina lidí tuto myšlenku zavrhne právě při této představě. U skleněného terária musíme mít předem jasné, zda bude či nebude bazén mít, protože pokud bazén chceme, musí mít dno vyvrtanou díru na výlevku. Sem napojíme příslušný díl, který snadno zakoupíme v instalatérských potřebách. Nejdůležitější je těsnění kolem výlevky, které musí být provedeno dostatečně kvalitně. Přívod vody už každý vyřeší dle svých možností, od ručního napouštění až po přívod vodovodním potrubím. Výpusť je dobré zajistit tak, aby nemohlo dojít zvířetem k jejímu náhodnému otevření. Samotný bazén může tvořit koupené zahradní jezírko vhodných rozměrů, ale stejně dobře poslouží lepené akvárium se sklem o tloušťce minimálně 5 mm (u malých bazénků), ač tvarově nebude ideální. Skleněné akvárium je esteticky určitě vhodnější, protože umožňuje pozorovat zvířata ve vodě. Pokud se rozhodneme vytvořit bazén pro hroznýšovité hady a trváme na skle, pak použijeme velmi silná skla (> 9 mm). Takové bazény pak vzhledem k tlaku vody při ponoření hada nikdy nenapouštíme plné, většinou stačí třetina.

Příště se budeme zabývat dekorací, umělou skálou a zadní stěnou.

Autor textu: Petr Roudenský
Autor fotografií zdroj: Ondřej Harwot
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru