Agkistrodon (Gloydius) halys Crotalidae

Ploskolebec stepní Výskyt: Žije v několika poddruzích od Kaspického moře až po východní Asii. Upřednostňuje stepi a kamenitá otevřená prostranství,...

Ploskolebec stepní

Výskyt: Žije v několika poddruzích od Kaspického moře až po východní Asii. Upřednostňuje stepi a kamenitá otevřená prostranství, někdy s porostem keřů, od nížin do 4000 m n. m.

Popis: Jedovatý had, který dorůstá délky 60-80 cm. Jeho zbarvení je šedé, šedohnědé až hnědé, někdy oranžově hnědé až cihlově červenavé. Vrchní strana je zdobená síťováním tmavších skvrn. Od oka k tlamce se táhne tmavý proužek. Spodní strana těla je béžová až šedavá.

Terárium: 50 x 50 x 50 cm s podkladem písku, nebo písku a zeminy. Vnitřek ubikace vybavíme několika kameny, dutým kmenem, nebo hřebenáčem z pálené hlíny. Nutná je menší nádobka s vodou k pití. Denní teploty kolem 24 st. C s možností vyhřátí až na 30 st. C pod zdrojem. Noční pokles na 20 st. C. Zimování minimálně 2 měsíce při teplotách 6-8 st. C.

Chov: Chovné jedince krmíme laboratorními hlodavci. Po zimování dochází k páření a zhruba po 3-4měsíční březosti rodí samička kolem 6 mláďat. Délku březosti je těžké zjistit, protože samičky jsou schopné uchovávat sperma i delší dobu.

Literatura:
Čihař J. - Teraristika, 1989
Hergner D. - Jedovatí hadi v přírodě a v teráriích, RATIO
Kůrka A., Pfloger V. - Jedovatí živočichové, 1984
Trutnau L. - Schlangen 2, 1990
Vladimír Cerha
Ohodnotťe tento článek:
1
2
3
4
5

Celkové hodnocení (0x):

1
2
3
4
5

Diskuse k článku

Komentáře mohou přidávat pouze přihlášení uživatelé

K tomuto článku zatím nebyly přidány žádné komentáře