Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Užovka červená
Sdílet:

Užovka červená


Elaphe guttata - Colubridae
 

Výskyt: Tato v chovech velmi rozšířená a atraktivní užovka obývá rozmanité biotopy od prérií přes obdělávaná pole a louky, kamenité a skalnaté lokality, parky, zahrady až po keřové a lesní formace ve víceméně celé jihovýchodní části USA a okrajově i na severovýchodě Mexika. Lze ji zastihnout od nížin do 1850 m.n.m.
Popis: Dorůstá délky 120 - 180 cm a může být podle poddruhu zbarvena světle červeně, červenohnědě, žlutohnědě až šedavě. Na hřbetě má velké, černě lemované skvrny v barvě oranžově až cihlově červené, hnědé nebo šedé. První z nich vybíhá až na hlavu v dopředu zahroceném tvaru kresebné korunky. Menší skvrny, jako na hřbetě, jsou i na bocích. Světlé břicho bývá proloženo černým šachovnicovým vzorem. Dorsália ve 27-29 (25-35) řadách. Ventrálií je více než 245. Má rozdělený anální štítek a párová subkaudália.
Terárium a chov: Pro chov plně vyhovují ubikace rozměrů 50x50x50 cm s podkladem směsi písku a rašeliny. Vybavíme je větvemi a miskou na vodu, vyhříváme na 28 °C s nočním poklesem na přibližně 20 °C. S ohledem ke spuštění rozmnožovacího chování je vhodné zimování po dobu přibližně 8 týdnů při teplotách 4-10 °C. Množí se však i bez něho a dá se chovat celoročně v bytovém teráriu s příhřevem pomocí žárovky. Asi 2 měsíce po páření snáší samička 8-20 vajec, z nichž se při inkubační teplotě kolem 28 °C líhnou mláďata za 63 - 70 dní (podle teploty to může být i za 51-83 dní) ve velikosti necelých 30 cm.
Ke krmení předkládáme těmto užovkám jakékoliv krmné obratlovce vhodné velikosti, nejčastěji pak laboratorně chované myši a křečky.
Rozlišují se 3 poddruhy:
E.g.guttata, jejíž základní zbarvení je šedé až světle šedohnědé s cihlově červenou až červenohnědou kresbou a zřetelným černým lemem, žije na jihovýchodě USA mezi státy Arkansas, Louisiana, New Jersey a Florida.
E.g.emoryi je šedá až šedomodrá či šedohnědá užovka s hnědými, rezavými nebo tmavě šedými plotnami, které jsou také výrazně černě obroubeny. Vyskytuje se na západ od Arkansasu a Louisiany, směrem na sever do Kansasu, na západ do N. Mexika a na jih do severovýchodního Mexika. Lokální populace bývá uváděna z východního Utahu.

E.g.rosacea je zářivě zbarveným poddruhem, jehož základní barva je žlutavá, světle červená až lehce oranžová s kresbou červenou a minimálními černými doplňky. Žije pouze na malém území na jihu Floridy a na několika přilehlých drobných ostrůvcích.
Mimo těchto tří poddruhů a jejich kříženců se stále častěji nabízí i barevné mutace této užovky. Vedle albinotické formy se setkáváme i s užovkami označovanými jako anerytrické, které postrádají v jinak normální kresbě barvu červenou. Naproti tomu amelanická forma nemá černě lemované skvrny.
 

Literatura:
Kocourek I., Král J.: Terárium A-Z, Ratio,
Trutnau L.: Schlangen 1, 1988
Vergner,Vergnerová: Chov terarijních zvířat, SZN 1986,
Živa 2/1980
Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru