Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov obojživelníků: Rosničky - 4.díl
Sdílet:

Chov obojživelníků: Rosničky - 4.díl

Kaloula pulchra – parosnička indická

Popis:
Je to 7 cm dlouhá žába oválného tvaru těla, jejíž hnědé zbarvení zdobí dva podélné žluté až červenavé pruhy podél hřbetu. Tyto pruhy pokračují i na hlavě, jen neznatelně oddělené od těla. Zde přechází žlutá barva přes oči a spojuje se v různě široké obličejové masce.

Areál:

Obývá víceméně celou jihovýchodní Asii, tedy území od jižní Číny směrem na jih do Indie a přes Zadní Indii, Malajský poloostrov až po západní Indonésii.

Biotop:

Žije na březích tekoucích i stojatých vod a mokřadů.

Způsob života:

Samičky snáší asi 50 vajíček, ze kterých se pulci líhnou zpravidla do druhého dne. Vývoj je poměrně rychlý a metamorfóza probíhá již za 2–3 týdny.

Potrava:

Tyto žáby krmíme drobným hmyzem a červy. S oblibou přijímají menší žížaly.

Chov:

Zřizujeme pro ně akvaterária rozměrů 60×40×40 cm. Čtvrtinu plochy takové nádrže by měla zabírat voda o hloubce asi 10 cm, na zbytek dna pak navršíme substrát o výšce 10 cm. Tím může být rašelina nebo směs písku a lignocelu. Zařízení doplňuje mech a kousky kůry. Terárium vytápíme na průměrných 28 °C přes den a 24 °C v noci. Vodu přihříváme na přibližně 24 °C.

Metaphrynella pollicaris

Popis:
Je to 3–4 cm dlouhá, olivově zeleně zbarvená žabka, jejíž hřbetní část zdobí tmavé skvrny a žlutozelený pruh na rozhraní hřbetu a boků. Ten bývá přerušovaný nebo vlnkovitý. Zadní část těla je světlejší s tmavou středovou skvrnou mezi stehny. Spodek těla je nepravidelně černožlutě vzorovaný.
Areál:
Jak se zdá, žije pouze v jižní části Malajského poloostrova.

Biotop:

Je obyvatelkou horských mlžných a deštných pralesů ve výškách 1000–2000 m. n. m. Místy zasahuje i o něco níže, asi po 600 m. n. m. Jde o stromový druh, který je doma ve vyšších patrech lesa, kde se zdržuje převážně v detritem a vodou zanesených dutinách a v obdobných přirozených zásobárnách dešťové vody.

Způsob života:

Samci obsazují každý svou vodní jímku a lákají sem samičky. Při nedostatku dutin pravděpodobně sestupují i na zem, kde samičky kladou vejce do louží apod. Uvádí se, že pulci jsou poloprůhlední s nádechem jemně zlatavé barvy, která pak převládá na očích. Další údaje o rozmnožování ovšem chybí.

Potrava:

Živí se převážně hmyzem a jeho larvami.

Chov:

Pro chov lze použít vyšší pralesní terária s dostatkem rostlin, dutinami s vodou a vysokou vlhkostí vzduchu. Denní teploty 26–28 °C.

Microhyla heymonsi

Popis:
Je to sotva 2,5 cm dlouhá žabka, většinou šedohnědého zbarvení. Mohou se však vyskytovat i rezavohnědé, nebo dokonce bledé až světlešedé kusy. Středem hřbetu vede podélná tmavá linka, která se směrem ke středu zad rozšiřuje a pak zase zužuje, což vytváří dojem tmavé hřbetní skvrny. Na bocích těla se táhnou široké tmavé až černé linie, břišní strana těla je bílá.

Areál:
Vyskytuje se na rozsáhlém území od jižní Číny směrem na jih přes Thajsko a Malajský poloostrov až na Sumatru.

Biotop:

Žije terestricky, částečně může vylézat i na rostliny bylinného patra. Jde o obyvatele nížin, který se vyskytuje v hojném počtu na mnoha vhodných biotopech vlhkých zatravněných náspů, zahrad a okrajů lesa.

Způsob života:

Ke snášce zhruba 500 vajíček dochází v jakékoliv, byť jen dočasné, vodní nádrži. Na kvalitě vody příliš nezáleží. Pulci metamorfují přibližně po dosažení velikosti 21 mm, z čehož ovšem 2/3 připadají na ocas. Mladé žabky měří asi 8 mm a jsou vyjma tmavého hřbetního pruhu celé zlatavě žluté. Přebarvují během 2–3 týdnů.

Potrava:

Loví v trávě a na povrchu půdy různý drobný hmyz. V zajetí je možné krmit výhradně cvrčky a larvami potemníků, jak se to také většinou praktikuje.

Chov:

Pro jejich chov se nejlépe hodí ubikace rozměrů 60×40×30 cm s vlhkým substrátem na dně, několika kameny, několika rostlinami a mělkou miskou na vodu, např. menší fotomiskou.

Denní tepoty kolem 27 °C mohou na noc poklesnout na 23 °C. Tento typ nádrže vyžaduje především neustálé rovnoměrné večerní rosení.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru