Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Gekončík noční – Eublepharis macularius (Blyth, 1854)
Sdílet:

Gekončík noční – Eublepharis macularius (Blyth, 1854)

Tento zemní gekon má několik poddruhů (Eublepharis macularius macularius, Blyth, 1854, E. macularius afghanicus, Börner, 1976, E. macularius fasciolatus, Gunther, 1864, E. macularius fuscus, Börner, 1981, E. macularius montatus, Börner, 1976, E. macularius smithi, Börner, 1981.Již z názvů lze vyčíst výskyt těchto gekonů: Afghánistán, Pákistán, Indie, Írán. Dle poddruhu lze zjistit, z jaké oblasti gekon pochází. Ovšem na způsob chovu to v podstatě vliv nemá, jelikož je u všech poddruhů obdobný.

Popis

Jedná se pravděpodobně o nejrozšířenějšího gekona v našich chovech. Dorůstá délky okolo 25 cm. Ve své domovině obývá převážně suché a skalnaté oblasti, pustiny a stepi. Zde obývá přes den různé úkryty, jako jsou balvany, opuštěné nory atd.. Je aktivní za soumraku a v noci. Některá literatura uvádí zimování 2–3 měsíce u druhů rozšířených v severních oblastech. Je ovšem jasné, že málokterý chovatel ví, ze které oblasti a jaký poddruh vlastně chová. Nevím to ani já u svých chovanců, proto se v zimě vždy omezím na vypnutí topných kamenů v teráriu, na dobu asi 2 měsíce (prosinec, leden). Topné kameny lokálně vytápějí terárium na 29–31 °C. Tím se dostáváme k samotnému chovu. Já chovám skupinku těchto gekonů v počtu 1,4. To znamená 1 dospělý samec a 4 samice. Tři samice jsou ještě nedospělé, jedna již ano (stav k 5. 11. 2003). Gekony chovám v teráriu 100×40×40 cm (šířka×výška×hloubka). Do terária jsem umístil topné kameny o výkonu 6 W, které vyhřívají pouze určitá místa. Jinak se teplota pohybuje okolo 25 °C. 

Chov

Gekoni mají různé možnosti úkrytů, jelikož přes den na terárium svítí slunce. Jako úkryty jsem použil skořápky kokosových ořechů, kusy borové kůry, kameninovou jeskyňku, kameninový květináč. V těchto úkrytech gekoni tráví většinu času přes den. Dále jsem do terária umístil 3/4 metrový kus kořene ze smrku, který jsem uložil napříč teráriem. V rohu terária jsem z kamenů a pomocí sádry vyrobil jakousi malou ohrádku, kam gekoni chodí pravidelně vykonávat svojí potřebu. Dále je v teráriu rostlina rodu Scindapsus. Tuto rostlinu denně rosím. V teráriu se také nachází mělká miska s vodou a miska na krmný hmyz. Jako podklad jsem použil směs lignocelu a jemného písku v poměru 1 : 1. Zadní a boční stěny jsem polepil borovou kůrou pomocí silikonu a netoxického lepidla Herkules a posypal lignocelem. Denně lehce rosím, neboť gekoni pijí jak z napáječky, tak olizují vodu z listů rostlin. Krmím převážně cvrčky a moučnými červy. V létě smýkaným hmyzem. Jako doplněk stravy podávám jednou za 14 dní kašičku z přesnídávky, strouhané mrkve, kiwi nebo banánu a medu. Veškerý hmyz se snažím vždy posypat nějakou vitaminovou směsí (Roboran–H, Vitamix Rep). Dále podávám jednou, až dvakrát měsíčně tekutý multivitamínový přípravek Turtle Vit od firmy Beaphar. Tento přípravek ve formě kapek nakapu gekonům do vody k pití (2–3 kapky). Přípravek obsahuje důležité vitaminy, jako vitamin A, C, D3, E, K, B1, B2, B6, B12. Zhruba jednou za dva měsíce přidám do již zmíněné kašičky asi 0,5 g drceného Spofavitu. Pro zvýšení chuti k jídlu nepravidelně podávám gekonům do misky s vodou přípravek Activ plus R, od firmy Sera. Jedná se o tekutý přípravek, který přispívá ke zvýšení vitality a chuti k jídlu u plazů. Preventivně postačí 1–2 kapky přípravku měsíčně. Dále přidávám do veškerého krmení drcenou sepiovou kost a drcené vaječné skořápky. Krmnému hmyzu navíc přidávám do krmení (mrkev, pečivo, jablko atd..) sypký přípravek Terra Crick od firmy JBL. Přípravek dodá do zažívacího traktu krmného hmyzu potřebné vitaminy a minerály, které pak gekon samozřejmě pozře.

Rozmnožování

S rozmnožováním vlastní zkušenosti nemám, neboť byla dospělá samice do chovné skupiny umístěna teprve nedávno. V literatuře se uvádí, že asi měsíc po páření klade samice většinou dvě oválná, kožovitá vejce pod kameny. Mláďata se líhnou z vajec, která jsou umístěná v inkubátoru po 45–50 dnech, při vlhkosti 80–90 % a teplotě 27–28 °C. Narozená mláďata měří 7–8 cm. Jsou velmi plachá a bojácná. Při vyrušení syčí a piští. Růstem plachost ztrácejí, což mohu potvrdit. Pohlavně dospívají okolo druhého roku života. Mohou se dožít 10 let i více. Je to ideální druh pro začínající chovatele.

Použitá literatura: F. Szalay, B. Šenk – Chováme gekony, Kontakt plus, Bratislava, 1998

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru