Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tarentola delalandii
Sdílet:

Tarentola delalandii

Tento gekonek patří do podčeledi Gekkoninae. Svoji domovinu má na Kanárských ostrovech, Gran Canaria. Jeho celková velikost se pohybuje v rozmezí 9–13 cm.

Tarentola delalandii

Skupinu 5 gekonů (2,3), chovám v teráriu o rozměrech 25×25×25 cm. Spolu s těmito gekony je v teráriu také jeden exemplář gekona Cyrtopodion sp., který je dovezen z Chorvatska. Zatímco gekoni Tarentola delalandii jsou po celý den v úkrytu a aktivní jsou v noci, Cyrtopodion sp. je aktivní i za dne a většinou se vyhřívá na zadní stěně terária. Gekoni nejsou vůči sobě agresivní.
Zadní stěnu terária tvoří opískovaný polystyren. V teráriu se dále nachází větev umístěná napříč nádržkou na vodu a kousky mechu pro udržení vlhkosti. Jako podklad jsem použil podestýlku do terárií Pussy pet, smíchanou s jemným pískem v poměru 50 : 50. Teplota postačí okolo 25–27 °C, noční pokles na asi 21 °C. Přes letní horké dny je možné gekony nechat vyhřívat na slunci, ovšem pozor na přehřátí! V teráriu je také mělká napáječka se stále čerstvou vodou. Terárium rosím střídmě, zlehka. Tento druh má radši spíše sušší biotop. Důležité jsou v teráriu úkryty, pod které se mohou zvířata schovat.
Jako krmivo podávám různý krmný hmyz, malé cvrčky, moučné červy, mouchy, pavoukovce, v létě smýkaný hmyz. Každé krmení posypu vitaminovou směsí – Vitamix Rep, Roboran H, tekutým multivitaminem Turtle vit (firma Beaphar), Reptile vit (firma Vitakraft). Dále krmivo sypu sepiovou kostí a drcenými skořápkami. Občas podám gekonům kašičku, která se skládá ze šlehané mrkve, banánu, kiwi a přídavku některého z vitaminových přípravků.

Tarentola delalandii

Tyto gekony jsem zimoval zhruba 4 týdny (přelom prosince a ledna), při teplotě 16–17 °C ve sklepě. Gekony jsem nechal v původní nádrži, jen jsem jim do terária umístil více mechu a suchého listí. S odchovem zatím zkušenosti nemám. Jedná se o nenáročného gekona, který je vhodný pro začátečníky.
Druh Tarentola delalandii spadá do tzv. Bernské konvence, která je určena na ochranu evropských druhů plazů, proto je pro nás poměrně aktuální, zvláště po našem vstupu do EU. Přeji úspěšný chov.

Označení a zařazení gekona (Cyrtopodion sp.), který obývá společné terárium s gekony Tarentola delalandii, nemusí být správné. Jedince na fotografii jsem určoval podle literatury, ovšem dle nových poznatků se spíše může jednat o druh rodu Hemidactylus, konkrétně Hemidactylus turcicus.

Použitá literatura:
Lubomír Klátil – Obrazový atlas gekonů, Forsáž, Vizovice,1999
Günter Diesener, Josef Reichholf – Obojživelníci a plazi (Lurche und Kriechtiere), Ikar Praha, 1997

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru