Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Phelsumy
Sdílet:

Phelsumy

Tito pro chovatele velmi atraktivní gekoni, s denní aktivitou, pocházejí z oblasti indickooceánských ostrovů, od jihovýchodní Afriky až po Andamany. Centrem jejich výskytu je pak Madagaskar, Komory a Seychely.

Chov

Všichni zástupci rodu se vyznačují atraktivním zbarvením, většinou na bázi opalizující zelené s modrými, žlutými a velmi často pak červenými doplňky. Příkladem může být asi nejrozšířenější chovaná Phelsuma madagascariensis grandis.

Pro chov těchto gekonů zřizujeme stojatá terária přibližné velikosti 40×40×60 (v) cm, s podkladem nízké vrstvy lignocelu. Základním vybavením nádrže jsou pak vertikálně a šikmo postavené větve o přibližném průměru 3 cm, umělé či živé rostliny, případně vyzdění nebo kůrové obložení zadní stěny. Miska s vodou by měla být samozřejmostí, protože ačkoliv jde o zvířata z valné většiny arborikolní, neváhají v případě nutnosti slézt na zem a pít z připravené nádobky. Denní teploty udržujeme na 28 °C, s nočním poklesem na 22 °C a večerním porosením, které zvýší vlhkost během noci, tak jak je to i v přírodě. Jako lokální zdroj teploty se mi osvědčil topný kabel pod dnem nádrže nebo na jedné ze stěn, je možné použít i slabé žárovky v krytu z pálené hlíny. K osvětlení terária je nutná zářivka a není od věci ani doplňkové využití UV žárovky Sun Glo nad stropním větracím otvorem.

Odchov

Snesená vejce inkubujeme uložená na vrstvě vlhkého vermikulitu a zakrytá mechem, a to buď v inkubátoru s teplotou 28 °C nebo uzavřená v plastové krabičce přímo v teráriu rodičů. Mláďatům i dospělým předkládáme ke krmení živé cvrčky vhodné velikosti, doplňkově pak malé nymfy švábů, červy a smýkaný hmyz. Nezbytné jsou dotace vitamínů a minerálií. Přehled druhů nám ve zkratce ukazuje, jak rozsáhlý rod Phelsuma je. Na okraj této tabulky bych rád podotkl, že status jednotlivých druhů se rok co rok mění, proto je možné, že některý zde uvedený druh bude u jiného autora zaujímat místo poddruhu nebo naopak, např. Phelsuma sumptio – Phelsuma abotti sumptio, apod.

Co říci závěrem? Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z dostupných druhů, stanou se tihle tvorečkové pro vás brzy nepostradatelní. Jsou jako děti, na které se vydržíte dívat celé hodiny, jak si hrají a dovádí. Stačí jen kápnout na kámen položený na dně trochu slaďoučkého medu či položit nařízlý dílek mandarinky a uvidíte, co se bude dít. Tak hodně štěstí a chovatelských úspěchů.

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru