Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Teju krokodýlovitý
Sdílet:

Teju krokodýlovitý

Dracaena guianensis - Teiidae

Výskyt: Je to na blízkost vody vázaný ještěr, který se vyskytuje na rozsáhlém území v pralesích severovýchodní části Jižní Ameriky. Zdržuje se na březích vod a bažin, často i ve vodě, kde loví svou potravu - ponejvíce různé vodní měkkýše.

Popis: Dosahuje délky 90 - 100 cm, max. 120 cm, a jeho zbarvení je převážně hnědoolivové až zelenavé, na hlavě mnohdy červenohnědé až cihlové. Má stranově zploštělý ocas se dvěma kýly. Ten mu slouží při plavání.

Terárium a chov: Pro jejich chov se hodí větší ubikace rozměrů 1,5 - 2 x 1 x 1 m, jejichž substrátem je směs písku a rašeliny nebo písku a lignocelu. Větší vodní nádrž s vodou vyhřívanou na přibl. 26°C by měla zabírat třetinu až polovinu podlahové plochy. Prostor nad nádrží i souší můžeme rozčlenit dřevěnými policemi nebo silnou, šikmo zapřenou větví, která slouží k občasnému šplhání a nočnímu odpočinku.

Ve dne vyhříváme terárium na 28 - 30°C, v noci na 22 - 24°C. Zimní pokles teploty nelze doporučit.

Pokud jde o potravu, jak již bylo naznačeno výše, jsou tito ještěři specializováni na příjem měkkýšů, především vodních. V zajetí se tato problematika řeší většinou podáváním faremně chovaných šneků. Podle některých údajů časem přivykli i porcovanému a mixovanému masu potkanů.

Jde o druh chráněný mezinárodními úmluvami, jehož chov musí být registrován (CITES) a vzhledem k velikosti je vázán i na povolení chovu nebezpečných zvířat.

Literatura: Cerha V., Kocián M.: Scinkové, varani a ještěrky, Polaris 1999, Rogner M.:Echsen 2, Stuttgart 1992,

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru