Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Paroedura pictus (Peters, 1854)
Sdílet:

Paroedura pictus (Peters, 1854)

Tento krásný, malý a snadno chovaný gekon se vyskytuje na africkém ostrově Madagaskar. Obývá zde suché a polosuché oblasti a žije převážně terestr...


Tento krásný, malý a snadno chovaný gekon se vyskytuje na africkém ostrově Madagaskar. Obývá zde suché a polosuché oblasti a žije převážně terestrickým způsobem života.


chovná skupina

Popis
Menší gekon, dorůstá asi 14–18 cm. Má oči se štěrbinovitou zřítelnicí, což napovídá, že jde o noční druh. Oči jsou veliké a vypadají „vykuleně“. Prsty mají příchytné lamely, ale nejsou tak vyvinuté jako u jiných gekonů. Paroedury je dokáží využít jen v mládí, poté je již neunesou. I mláďata s nimi nešplhají po hladkých stěnách tak obratně jako například Gekko gecko. Zbarvení je hnědé, podkladová barva je tmavá a kresba je o něco světlejší. Mláďata mají kresbu spíše pískovou. Některá moje mláďata měla kresbu po prvním svleku krásně žlutou, v dalších svlecích se žlutá změnila na hnědavou. Někteří jedinci mají po zádech natažený příčný bílý pruh jako gekončíci Hemitheconyx caudicinctus. Tento pruh se vyskytuje i u zvířat ve volné přírodě.

Chov
Jde o poměrně snadno chovatelného gekona. K chovu skupiny 1,3 stačí terárium 50×40×30 cm, zařízené pískem nebo rašelinou, úkryty, miskou s vodou a vytápěné žárovkou na 28–32 °C. Můžeme do terária také umístit větev, po které občas šplhají. I přesto, že je chov snadný, vyskytují se některé problémy. Prvním je častá rachitida. Řešením je posypávání substrátu rozemletými vaječnými skořápkami. Paroedury je dokáží vybírat a „sezobat“. Když mi to můj kolega (L. Frank) radil, tak jsem mu moc nevěřil, ale při večerním pozorovaní jsem „valil oči“, jak to vyzobali. Dalším problémem je brzké připouštění samic. Samice jsou schopné rozmnožování již v 6 měsících, ale brzy se vyčerpají. Proto je lépe je dávat k samci až v jednom roce. Také je důležitá velikost skupiny, nikdy nechovejte jediný pár, ale vždy skupinu alespoň 1,2. Třetí problém, který jsem zaznamenal byl, že se mi dvakrát za sebou nedokázala svléci mláďata. První mládě uhynulo, druhé jsem vysvlékl pinzetou. Od té doby jsem do odchovny vkládal vlhký motouz papírových kapesníků a nikdy se problém se svlekem neopakoval.


svlékání pokožky

Krmení
Jak jsem již zmínil, musíme dbát na dostatek vitamínů a minerálních látek. Ke krmení se hodí veškerý hmyz přiměřené velikosti (cvrčci, šváby, luční kobylky, občas moučný červ, dospělý samec sní i novorozené myší holátko). Snadno se naučí přijímat potravu z pinzety.


terárium

Odchov
Páření je možné po celý rok. Já ovšem na zimu, alespoň na dva až tři měsíce, odděluji samce, aby si samice odpočinuly. Po páření následuje asi 3 týdenní březost. Poté samice zahrabávají do mírně vlhkého substrátu 1–2 vejce s vápenitou křehkou skořápkou. Pokud nenajdou vhodné místo pro snůšku, pokládají vejce volně na podklad. Je lepší mít v teráriu více kladišť. Vejce přemístíme do inkubátoru, kde se líhnou při teplotě 28 °C asi po 3 měsících (L. Klátil: Chameleóni a gekoni, uvádí teplotu 30 °C, 60–70 % vlhkost a dobu 2 měsíce). Já je inkubuji na zcela suchém písku, vlhkost je jen z misky v inkubátoru. Při vyšší vlhkosti mi totiž vejce praskala. Teplota zde velmi ovlivňuje pohlaví. Již při teplotě nad 28 °C se líhnou z 95 % samci. Mláďata jsou veliká asi 2 cm, několik minut po vylíhnutí se svlékají a druhý den přijímají potravu. Při odchovu jsem také zjistil, že vajíčkům nevadí, když je otáčíme kolem své osy. Jednou jsem vejce odchovával v krabičce, v teráriu u Krajty královské a ta mi krabičku otočila vzhůru nohama a vejce se přesypala i se substrátem na víčko. I přesto se mláďata ve zdraví vylíhla.


mládě

Přeji mnoho štěstí a radosti s chovem těchto překrásných gekonů.
 
text a foto: Jaroslav Forejt, [email protected]
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru