Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Stavba terária pro agamu kočičinskou
Sdílet:

Stavba terária pro agamu kočičinskou

Pořídit si agamu kočičinskou bylo mým snem již delší dobu. Poté, co jsem se rozhodl sen realizovat, jsem stál před otázkou - a co terárium? Kupova...

Pořídit si agamu kočičinskou bylo mým snem již delší dobu. Poté, co jsem se rozhodl sen realizovat, jsem stál před otázkou - a co terárium? Kupovat si nové bylo pro mě nemyslitelné z důvodu ne zrovna dobré finanční situace. Zvítězila tedy možnost, že si terárium postavím sám. Doma jsem měl dostatek materiálu, jak dřeva, tak skla i ostatních potřebných věcí.


celkový pohled

Materiál na stavbu:
• 2 obdélníkové dřevěné rámy (117×65 cm),
• 1 dřevěná deska 117×65 cm – na dno,
• větší množství prkének asi 8×80 cm,
• starý koberec na vnitřní stěny,
• použité linoleum na dno,
• latě na výrobu sundavacího víka,
• menší sololitová deska,
• okenní síť,
• slabší laťky na rámeček branky,
• dva okenní panty,
• sklo,
• 2 „šupáky“.

Nejprve jsem pomocí čtyř prkének spojil dva dřevěné rámy, které daly základ konstrukci o rozměrech 117×65×80 cm. Poté jsem si pomocí elektrického hoblíku ohobloval prkénka 80×8 cm, jimiž jsem pobil zadní a obě boční stěny. Hned potom jsem si nařezal starý koberec, kterým jsem stěny polepil.
Následně jsem řešil, z čeho vyrobit dno. Nechtěl jsem už používat prkénka, jelikož i tak bylo terárium už dost těžké. Druhý den jsem na půdě našel dveře od staré skříně. Odstranil jsem panty, obrousil je, seřízl do požadované délky a přišrouboval na dno. Ihned jsem na dno zevnitř nalepil starší linoleum. Stejně tak jsem ho nalepil na boční stěny do výše 10 cm – kvůli vlhkosti substrátu. K přilepení koberce a lina jsem použil sanitární silikon.
Dále jsem přemýšlel, jak vyřešit přední stranu. Z mnoha možností nakonec zvítězila klasická branka (na způsob okna). Nejprve jsem z každé strany přibil tři prkénka, aby nemusela být branka tak široká. Dále přišlo na řadu připravit a sešroubovat laťky, ze kterých je zhotoven základní rámeček branky. Na rám jsem přibil slabá prkénka, aby bylo kam položit sklo. Potom jsem si na branku a na konstrukci přišrouboval panty ze starých oken a na druhou stranu branky dva „šupáky“, které se používající například u králíkáren a bylo vyřešeno zavírání. Dále bylo potřeba branku zasklít. K tomu jsem použil staré sklo z bývalého skleníku o tloušťce asi 5 mm. Po obvodu skleněné tabule jsem nanesl vrstvu sanitárního silikonu, sklo jsem vsadil do rámu, zatížil a nechal asi tři hodiny schnout. Mezitím jsem si nařezal slabé laťky, o průměru zhruba 1×1 cm a délce dle rozměrů skla. Ty jsem použil k zajištění skla tak, že jsem je přiložil k okraji branky a současně přitlačil na sklo. K rámu jsem je přibil hřebíky o délce 20 mm.
Teráriu scházelo už jen vrchní víko (s větracími otvory a osvětlením). Jako základ jsem vyrobil stejný rám (117×65 cm), který jsem použil na začátku při sestavení základního rámu terária. Následně jsem si nařezal dvě sololitové desky o rozměrech 65×20 cm a přibil jsem je lepenkovými hřebíky z každé strany rámu. Za sololitem jsem vynechal 10 cm a přišrouboval jsem (opět z každé strany) prkénko, do něhož jsem vyvrtal díry o průměru asi 6 mm, aby se jimi daly provléknout kabely k osvětlení. Do vynechaných mezer jsem pomocí tavné pistole přilepil větrací (okenní) síťku. Do zbylého prostoru uprostřed jsem vsadil sklo (asi 45×65 cm).
Jako osvětlení a zároveň vytápění jsem použil žárovku (100 W) zasazenou do keramického květináče. Později byla použita ještě úsporná žárovka – kvůli dostatečnému světlu pro rostliny. Celé terárium jsem natřel zdravotně nezávadným latexem.


bazenék s vodopádem

Vybavení interiéru
Nejdříve jsem nařezal dostatečné množství jasanových větví. Jejich délku dle terária jsem upravil až doma. Jako bazének jsem použil větší škopek, který jsem zakoupil v hypermarketu. Ten jsem vsadil do pravého rohu terária. Známý mi doporučil, že by bylo dobré vybudovat alespoň velmi jednoduchý vodopád. Stejně tak bylo potřeba vodu dobře filtrovat. Na tyto dvě věci jsem použil akvarijní filtr do objemu max. 50 litrů. Na dno bazénku jsem instalovat filtr. Na trubičku, kterou vychází přefiltrovaná voda jsem navlékl a přilepil asi 40 cm dlouhou hadičku. Tu jsem vyvedl ven z terária a ve výšce asi 30 cm nad bazénkem jsem vyvrtal dírku, kterou jsem hadičku zavedl zpět. Tím jsem jednoduše vyřešil vodopád. Jako substrát jsem použil směs mulčovací kůry a lignocelu v poměru asi 3 : 1. Asi uprostřed terária jsem vyhrabal do substrátu díru a do ní jsem vsadil topný kámen o příkonu 6 W. Ten jsem zahrnul asi centimetrovou vrstvou substrátu. Květiny jsem použil jak živé, tak i umělé, které jsem zavěsil do rohů terária.
Celá stavba, včetně vybavení interiéru, mi zabrala 3 víkendy. Celkové náklady na stavbu byly jen 644 Kč, protože většinu materiálu jsem měl k dispozici doma. Šestiměsíční agamy (1,1) se již zabydlují.
Autor textu: Radim Panenka
Autor fotografií zdroj: Radim Panenka
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru