Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Začínáme s chovem želv - 3. část
Sdílet:

Začínáme s chovem želv - 3. část

Testudo horsfieldii a Testudo hermanni Vybavení terária Platí několik zásadních pravidel: musí být místo, kam se želvy chodí nahřívat a naopak...

Testudo horsfieldii a Testudo hermanni


Vybavení terária
Platí několik zásadních pravidel: musí být místo, kam se želvy chodí nahřívat a naopak prostor, ve kterém má možnost se zchladit, důležité je místo, kde se může schovat. Dále místo na misky s potravou, popřípadě vodou. Je důležité, aby jste pokud možno co nejméně měnili vzhled i vybavení terária, protože želva se naučí kde co přesně nalezne a začne brát terárium jako důvěrně známé útočiště. Pokud něco změníte, želva znejistí a projeví se to na jejím chování.

Substrát a přírodniny
Se substrátem si můžete opravdu vyhrát. Kombinací, které přicházejí v úvahu je opravdu mnoho. Můžeme tak vytvořit opravdu překrásnou krajinu dotvořenou pomocí přírodnin a dekorací. Ne všechny substráty jsou však vhodné pro chovatele, kteří trpí alergiemi či atopickými ekzémy.

Nejčastěji používané jsou:
• čistý říční písek – příliš se nedoporučuje, jemná zrníčka písku se dostávají želvě do očí, nozder a trávicího traktu, způsobují časté záněty dýchacích cest, očí i záněty kůže.
• rašelina – není vhodná pro alergiky, může být zdrojem mikroskopických plísní. Speciální směs rašeliny pro želvy – speciální směs vhodná pro želvy, želvám vyhovuje. Špatně dostupná a drahá.
• jedlová kůra – speciálně upravená a dezinfikovaná, velice dekorativní, dlouho vydrží bez zápachu a lze ji čistit propráním ve vodě. Neměla by způsobovat žádné alergické reakce. K dostání jen ve speciálních obchodech. Vyšší cena. Nutné mít možnost ji po proprání nechat někde vyschnout.
• mulčovací kůra – čerstvá a vlhká je silně aromatická, nemusí být všem příjemná, udržuje vlhkost, podporuje však vznik plísní.
• obyčejná kůra – používá se většinou jako dekorace, např. v rohu terária.
• kukuřičná drť – nevhodná pro alergiky, silně zapáchá i v suchém stavu, často plesniví. Nákladnější.
• kokosová vlákna – dobře pohlcují zápach a sají, dlouho vydrží bez znečištění, dekorativní.
• korková drť – nákladnější, velice dekorativní, udržuje správnou vlhkost.
• drobné kamínky – používají se na dozdobení, není vhodné je mít po celém prostoru terária, chladí, nejsou dobrým izolantem, nesají a rychle se znečistí, hrozí pozření.
• cypřišový kompost – dekorativní, nákladnější.
• sláma – hrozí nebezpečí poranění oka želvy o ostré konce, nevhodná pro alergiky, dobře saje a izoluje, může se zapařovat.
• seno – nevhodné pro alergiky, nenákladné, dobrý izolant, varování – želva ho může v případě hladu konzumovat i znečištěné (výjimečně).
• usušené listí – používá se jako podestýlka v bedýnce při zazimování.
• dřevěné hobliny – nejpoužívanější, nenákladné, dobře sají a izolují, želva se může zahrabávat a přitom má dostatek kyslíku, nezanechává znečištěné sklo terária, ve většině případech nezpůsobuje želvě žádné zdravotní problémy.

Dekorace
Na dekoraci bude mít asi každý chovatel svůj názor a bude různý podle vkusu každého z nás. Jako dekoraci je možné použít téměř cokoli, co neohrozí zdraví želvy. Prostor terária je nejlépe vybavit tak, aby připomínal co nejvíce přírodní krajinu.

K výzdobě terária můžeme použít:
• nejrůznější ploché kameny,
• drobné i větší barevné kamínky,
• různě tvarované pařezy,
• odřezky, špalíčky dřeva,
• nejrůznější tvary větví,
• šišky,
• kůru z korkového dubu,
• kamenné kaskády,
• pískovcové výtvory,
• kamenné květináče,
• nejrůznější umělé květiny - živé by dlouho nevydržely

Vše co želva nalezne v teráriu, bude brát jako úžasné prolézačky a bude nadšená.
Pozor na věci, které by mohly želvě připomínat jiné zvíře a mohly by ji děsit. Přírodniny, které přinesete z lesa důkladně prohlédněte, popřípadě umyjte. Nemělo by se stát, že do terária umístíte věci například napadené plísněmi, drobným hmyzem a podobně. Mohlo by to být pro želvu velice nebezpečné.
Mějte na paměti, že čím více dekorací v teráriu máte, tím náročnější je čištění. Proto buďte střídmí, aby na to nedoplatila vaše želva.
Zadní či boční stěnu terária lze zkrášlit deskou z kamínků a písku, kterou si můžete vyrobit. Krásná bude i deska s plakátem přírody nebo z rohoží. Tyto zástěny mají i jiný význam: želvy jsou často nervózní, když vidí svůj odraz ve skle. Pomocí zástěny se vám podaří tento problém vyřešit.

Plochý kámen
V teráriu by měl být alespoň jeden plochý kámen (břidlice, opuka). Vřele doporučuji břidlici, lze jí zakoupit v prodejně pro chovatele. Uvidíte jak si želva kámen oblíbí a bude na něj ráda vylézat a odpočívat na něm. Při šplhání na kameny dochází k přirozenému obrušování drápů.

Zdroj tepla – lampička
V teráriu musí být místo, kam se chodí želva ohřívat. Většina chovatelů využívá keramického květináče a žárovky. Jako zdroj tepla lze využít obyčejnou žárovku nebo speciální výhřevnou žárovku určenou k tomuto účelu (cena do 120 Kč). Výhodou speciální žárovky je její vysoká výhřevnost. Na požadovanou teplotu vyhřejete terárium mnohem rychleji. Šikovné ruce promění květináč, žárovku, objímku a šňůru v lampičku. Jedná se o nejjednodušší a nejefektivnější způsob ohřevu. Květináč se nahřeje a ještě dlouho po vypnutí žárovky vydává teplo. Tato lampička se obvykle umisťuje právě nad plochý kámen, kde želva ráda odpočívá někdy i celé hodiny. Lze využít i stojací nebo závěsné lampy.
V odborné literatuře se dočtete o třech typech UV záření, které se uvolňuje ze speciální žárovky nebo zářivky:
UV A – má příznivý vliv na aktivitu zvířete,
UV B – nezbytně nutné pro správný vývoj kostí a krunýře,
UV C – využívá se pro desinfekci terárií. Toto UV záření nesmí být použito na zvířata, mohlo by to pro ně být i smrtelné.
Často se UV A a UV B kombinuje do jedné žárovky či zářivky. Působení UV paprsků slábne a po 5 měsících je nutné žárovku vyměnit. Neopatrným zacházením může dojít ke spálení zvířete. UV lampa musí být použita z dostatečné vzdálenosti – minimálně 20 cm nad krunýřem a jen po určitou dobu. Zvíře si na ni také musí postupně zvykat.
UV lampa nahrazuje pravé sluníčko. Jak víme, sluneční záření je důležité pro tvorbu vitaminu D (D3). Ke správnému ukládání vápníku v kostech a krunýři je tento vitamín naprosto nezbytný. Pokud zvířeti nedopřejeme pravé sluneční záření ani UV záření z lampy, projeví se časem u želvy nemoc zvaná rachitis – měknutí krunýře. Měknutí je velmi nebezpečné, často bez rychlého zásahu lékaře smrtelné. V letních měsících raději dopřejme želvám opravdové sluníčko při pobytu venku.
UV zářivka svítí studeným světlem, nedodává teráriu teplotu. Proto vedle zářivky musíte používat navíc i výhřevnou žárovku. Doporučuji proto zakoupit žárovku, která obsahuje jak UVA tak UVB a navíc bude vydávat potřebné teplo.


• Žárovka a UV B zářivka.


• Speciální výhřevná žárovka určená pro vytápění terárií obsahuje pouze UV A.


• Výhřevná žárovka.

Misky na potravu
Z vlastní zkušenosti vím, že by miska na potravu by měla být mělká a z keramiky. Pokud zvolíme hlubokou misku, může být pro želvu náročné dosáhnout na její obsah. Keramická by měla být proto, že je těžká. Želva často při krmení do misky šlape a misku např. z umělé hmoty může lehce převrhnout. Tvarů, barev a velikostí je mnoho. Stačí si jen vybrat.

Úkryt, domeček
Každá želva se ráda schovává. Má ráda pocit, že na ni není vidět. Stejně jak vyžaduje světlo a teplo, někdy potřebuje tmu a chladnější prostředí. Toto všechno jí úkryt poskytne a proto je v teráriu nezbytný. Želva se do něj naučí chodit spát a ochlazovat. Také se do něho bude schovávat, když ji něco vystraší. Domeček by měl být tak velký, aby se v něm mohla želva pohodlně otáčet.
Jako domeček může sloužit:
• pařez s výdutí, do které se želva vejde,
• doma vyrobený domeček ze dřeva,
• úkryt z upravené krabice,
• úkryt z velkého kusu kůry (korkový dub).
Já používám palubkový domeček. Výhodou je jeho dobrá izolace. Moje želva si ho opravdu oblíbila. Vylepšila jsem ho ještě o závěs z kusu látky. Běžně je odhrnut na střeše, ale pokud tuším, že želva vyžaduje tmu, přiklopím ho.

(Pokračování příště.)

Autor textu: Jana Geltnerová
Autor fotografií zdroj: Jana Geltnerová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru