Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Parosnička pomerančová
Sdílet:

Parosnička pomerančová

Dyscophus guineti Microhylidae Výskyt Tato krásná parosnička obývá východní oblasti Madagaskaru. Žije spíš ve vyšších polohách nad 600 m. n. m.,...

Dyscophus guineti

Microhylidae

Výskyt

Tato krásná parosnička obývá východní oblasti Madagaskaru. Žije spíš ve vyšších polohách nad 600 m. n. m., kde aktivuje především za soumraku. Období sucha tráví pod zemí a vylézá až při déletrvajícím dešti. K rozmnožování využívá stojaté vody, vodní příkopy a zatopená rýžová pole.

Popis
Dorůstá délky 8 až 10 cm a je tmavě oranžově zbarvená s náznakem tmavé podélné kresby na hřbetě. Bříško mají tyto žáby světlejší až žluté, v přední části těla tmavě skvrnité.

Chov
Pro jejich chov zřizujeme terária rozměrů 80×40×40 cm s teplotou kolem 26 °C a s podkladem vyšší vrstvy nelepivé zeminy. Nejlépe se jako substrát hodí rašelina, směs rašeliny s pískem, případně lignocel či jeho směs s pískem. Minimálně třetinu podlahové plochy musí zabírat bazén.

Živé i umělé rostliny se hodí stejně jako automatické rosící zařízení, jímž regulujeme míru vlhkosti podle ročního období. K vyvolání páření je totiž nutné střídavé období sucha (s mírně vlhčeným substrátem, v němž se žáby po tuto dobu zahrabané ukrývají) a období vlhka, které nastartuje pohlavní aktivitu. Parosničky se pak stěhují do vody, kde dochází k páření. Vajíčka, kterých je nakladeno až tisíc kusů je nutné vyjmout a přechovávat v samostatném akváriu nebo akvateráriu.
Ke krmení předkládáme těmto obojživelníkům všechny druhy hmyzu, červy i novorozená holata myší.
Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru