Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Začínáme s chovem želv - 6. část
Sdílet:

Začínáme s chovem želv - 6. část

Testudo horsfieldii a Testudo hermanni Volný pohyb po místnosti Pokud chceme želvě dopřát volné proběhnutí po bytě, musíme jí nejprve zamezit př...

Testudo horsfieldii a Testudo hermanni


Volný pohyb po místnosti
Pokud chceme želvě dopřát volné proběhnutí po bytě, musíme jí nejprve zamezit přístup k nebezpečným předmětům. Také se musíme řídit určitými pravidly, která nám pomohou vyvarovat se dalších starostí a problémů. Nesmíte dopustit, aby želva někam spadla, někde se zpříčila a nemohla vylézt nebo se o něco popálila. Uvažujte, jako by to bylo mále dítě, které šplhá a zkoumá vše, na co dosáhne.


• Želva si vychutná každou příležitost k průzkumu vašeho bytu.

Chlad
Nedoporučuji želvu vůbec pouštět a pokládat na dlažbu. Dlažba je studená a želva může snadno nastydnout. Stejné je to i s průvanem. Pokud si nechcete přidělávat starosti s návštěvou veterinární kliniky, nedávejte želvu na povrchy, které jsou samy o sobě studené nebo je průvan. Pouštění v zimním období je potřeba zvážit, vždy záleží na teplotě v místnosti, s ohledem na teplotu při zemi.

Nebezpečné předměty
Jak jsem již napsala, zdravá želva je velice zvědavý tvor. Téměř vše co leží na zemi ji zajímá. Upadl vám kdysi knoflík a zakutálel se někam pod skříň? Můžete si být jisti, že ho želva pod skříní bude se zájmem okukovat. Pozor také na elektrické kabely a zásuvky.

Schody
Zamezte želvě přístup ke schodům, mohla by se je po čase pokusit zdolat.

Prahy
Želva hrozně ráda zdolává prahy. Musíte dát pozor na vysoké prahy, želva na ně lehce vyšplhá, ale dolů sjede jako na tobogánu. Často se jen udeří, ale hrozí i zlomeniny a poškození čelistí.


• Želva je neuvěřitelně zvědavý tvor, zajímá ji vše na co narazí.

Úkryt
Jakmile začnete želvu nechávat pravidelně volně chodit po bytě, naučí se rozdělovat své pravidelné trasy na odpočívací stanoviště. I vy si jich brzy všimnete. Želva bude chodit stále na stejné místo odpočívat. Většinou se jedná o místa, kde se může schovat, ohřát nebo naopak zchladit. Rohy místností, skrýše pod skříní a úzké štěrbiny budou její nejnavštěvovanější „parkovací“ místa. Želva vždy nejprve prozkoumává okolí a jakmile ji to přestane bavit, zamíří na své oblíbené stanoviště. Na to se můžete se spolehnout, až ji budete hledat. Po čase si vytipujete 2–3 místa a budete chodit na jistotu. Je vhodné umístit na její odpočívající místo nějaký kus látky, na kterém se bude želvě dobře odpočívat a navíc ji bude trochu izolovat od země. Pořiďte své želvě starou kapuci a nechávejte ji do ní zalézat. Želva si kapuci rychle oblíbí a jakmile se objeví na zemi, můžete se spolehnout, že v ní za chvíli bude „bydlet“.

Výšky
Pokud dáte želvu na stůl, nikdy ji nenechávejte samotnou. Z počátku želva doleze jen k okraji a bude zvědavě nakukovat dolů. Po chvíli se obrátí a půjde na druhou stranu. Jakmile zjistí, že jediná cesta je skočit, bude váhat. Pokud budete dávat želvu na stůl pravidelně nebo ji tam necháte dlouho, nakonec se odhodlá a skočí. Přestože je želva vyzbrojena krunýřem, není nezranitelná. Často se při pádu zraní nebo jí může prasknout krunýř. Při prasklém krunýři, bez rychlého zásahu zvěrolékaře, umírá ve velkých bolestech.

Jiná zvířata
Pokud umožňujete želvě pohyb po místnosti, dávejte pozor na jiné volně puštěné domácí zvíře. Například kočka či pes by želvě snadno mohli ublížit i když jsou mírumilovní a chtějí si s ní jen hrát. Měkká kůže na krku je velice choulostivá.


• Zdolávání překážek, to je zábava, kterou si želva nenechá ujít.

Balkóny
Samostatnou kapitolou by mohly být balkóny. Pokud nemáte možnost želvě postavit letní výběh venku na zahradě, je vhodným výběhem i balkón. Pro balkón samozřejmě platí také určitá pravidla zajišťující bezpečnost.
1. Mezi spodní částí zábradlí a podlahou balkonu nesmí být příliš velká mezera. Želva by mohla snadno podlézt a vypadnout. Pokud takovou mezeru máme, stačí sehnat správně dlouhé prkno a zabezpečit ho proti sklouznutí. Mezera se odvíjí podle velikosti krunýře – želva prostě nesmí podlézt.
2. Další zásadou je zabezpečit želvě úkryt před sluníčkem. Stejně jako v teráriu musí zde mít prostor pro ochlazení, domeček a misky s potravou.
3. Pokud máme dlaždicový či betonový povrch balkónu, musíme ho překrýt jiným materiálem. Podložka například ze dřeva či korku je nutná, pokud vám na balkón svítí plné slunce. Dlažba i beton se rychle nahřejí a mohly by po chvíli začít pálit želvu do nohou. Želva musí mít možnost přelézt na jiný povrch a přitom dále zůstat na slunci. Nikdy nedávejte želvu na balkón ve skleněné nádobě či teráriu z plastu. Sluneční paprsky promění prostor v teráriu na nedýchatelný skleník. Želva může zemřít na přehřátí.
4. Po pobytu na balkóně je dobré želvičce dopřát koupel ve vlažné vodě. Jistě se ráda napije a vyprázdní.

text a foto: Jana Geltnerová
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru