Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chameleoni
Sdílet:

Chameleoni

V současné době známe asi 150 druhů chameleonů, ale na Zemi žije ještě mnoho druhů zatím nepopsaných. Chameleoni jsou velice starobylou skupinou ješ...

V současné době známe asi 150 druhů chameleonů, ale na Zemi žije ještě mnoho druhů zatím nepopsaných. Chameleoni jsou velice starobylou skupinou ještěrů. Zjistilo se, že první chameleoni žili na Zemi před více než 60-ti miliony lety. Chameleoni jsou ještěři, přizpůsobeni životu na stromech a keřích. Pomocí plicních vaků mohou různě měnit tvar těla – nafukovat se a zplošťovat do všech stran. Mají unikátní chápavé nohy, kterými se dokáží velice obratně přidržovat větví. Nohy mají podobu a funkci jakýchsi kleští. K nejpopulárnějším zvláštnostem chameleónů patří jejich barvoměna. Zbarvení závisí na mnoha faktorech (teplota, věk, zdravotní a nervový stav, střídání dne a noci, fáze březosti, barevnost okolí atd.) a není využíváno jen jako mimikry, ale slouží i jako nástroj ke vzájemné komunikaci mezi jednotlivými zvířaty stejného druhu.


Chameleon jemenský – Chamaeleo calyptratus

Někteří chameleoni 20–150 dní po páření (dle druhu) kladou vejce, jiní rodí již živá mláďata (po 100–270 dnech dle druhu). Počet nakladených vajec a narozených mláďat se také různí. Například u chameleóna obecného (Ch. chameleon) je udávána snůška až 66 vajec.

Chov chameleonů je poměrně náročný. Důležité je podávání vitamínů a minerálů prostřednictvím různých vitamínových přípravků (Reptivite, Roboran, Combinal D3 …), důležité je UV–záření, tedy svícení UV–zářivkou. Také terárium musí být větších rozměrů. Pro jednoho chameleona je minimální velikost terária 80×80×150 cm. Pokud to bude terárium pro dva jedince, je minimální velikost 100×100×150 cm (délkaךířka×výška). V chovné nádrži nesmí chybět větve, na kterých chameleoni tráví většinu času. Přes den by se teplota v teráriu měla pohybovat mezi 28–31 °C a v noci mezi 20–22 °C. K vytápění je ideální žárovka, která zajišťuje také dostatek světla. Neměla by chybět miska s vodou. Krmíme převážně cvrčky, občas si někteří jedinci pochutnají i na měkkém sladkém ovoci ( např. banánech). Velmi důležité je udržovat vzdušnou vlhkost kolem 75 %. V letních dnech je možno nechat chameleony slunit venku. Musí však být opravdu horko a nesmí příliš foukat vítr. Důležité je dát pozor na přehřátí zvířete!

text a foto: Michal Toráň
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru