Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Morelia spilota variegata - krajta kobercová
Sdílet:

Morelia spilota variegata - krajta kobercová

Krajty kobercové chovám asi dva roky. Krom jich mám ještě dalších 20 hadů, štíry, sklípkany, gekony a papoušky. Než jsem si “kobercovky” pořídil, mě...

Krajty kobercové chovám asi dva roky. Krom jich mám ještě dalších 20 hadů, štíry, sklípkany, gekony a papoušky. Než jsem si “kobercovky” pořídil, měl jsem již několikaleté zkušenosti s chovem hadů.


• mladý pár o délce kolem 120 cm

Krajty jsem získal jako mláďata (kolem 40 cm) a se zájmem jsem pozoroval, že po roce života měly téměř metr, v roce a půl měřily asi 130 cm a nyní po asi 2 letech mají téměř 2 metry. Myslím si, že o mnoho víc nevyrostou a to i přesto, že podle údajů z literatury dorůstají 3 - 4 metrů. Rodiče mých chovanců totiž měřili 190 a 210 cm. Ale rychlost růstu těchto hadů není to, o čem jsem chtěl psát.

Chovám pár těchto krajt v teráriu o rozměrech 100 x 50 x 50 cm. Podkladem je lesní hrabanka a terárium je vybaveno pevnými a dostatečně členitými větvemi, v nichž krajty kobercové tráví většinu života. Terárium vytápím 40W žárovkou.


• samice - asi 150 cm dlouhá

Kobercovky začaly okamžitě po získání přijímat potravu a byly v tomto počínání neuvěřitelně náruživé. Obdivuji jejich způsob lovu, který je podobný jako u psohlavců (Corallus enydris). Jestliže visí krajta z větve a hlavu a krk má ve tvaru písmeme S, je jasné, že má zájem o potravu. Když jí v této pozici potravu předhodíte, je její lov téměř vždy 100 % úspěšný, což mi dá za pravdu jistě každý, kdo kdy tyto krajty nebo již zmíněné psohlavce choval. Naopak pokud krajta leží pod žárovkou, prolézá terárium, nebo se nějak jinak zaměstnává, její zájem o potravu bývá spíše výjimečný. Toto chování nám pak indikuje, kdy hada krmit a kdy nikoliv. Moje krajty přijímají všechny možné druhy hlodavců (myši, potkany, křečky, pískomily, morčata aj.) absolutně bez problémů a to i ve větších počtech. V dnešní velikosti - kolem 2 metrů spořádá jeden kus i 5 myší na jedno krmení.

Tímto příspěvkem jsem chtěl představit krajtu kobercovou jako nenáročného a klidného hada, o kterém si myslím, že je pro svou pestrou kresbu, nenáročnost na krmení i na zařízení terária a hlavně pro svou klidnou povahu vhodný nejenom pro zkušené chovatele, ale i pro začátečníky.

 
Autor textu: Bohumil Stejskal, DiS
Autor fotografií zdroj: Bohumil Stejskal, DiS
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru