Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Scink ozdobný – Riopa fernandi Scincidae
Sdílet:

Scink ozdobný – Riopa fernandi Scincidae

Někdy je řazen do rodu Lygosoma, někdy do rodu Mochlus, u chovatelů je ovšem nejčastěji znám pod výše uvedeným rodovým názvem Riopa. Výskyt Ži...

Někdy je řazen do rodu Lygosoma, někdy do rodu Mochlus, u chovatelů je ovšem nejčastěji znám pod výše uvedeným rodovým názvem Riopa.

Výskyt
Žije na zemi, v listí a mezi kořeny stromů v tropických deštných lesích rovníkové západní Afriky – na ostrově Bioko v Guinejském zálivu, v Kamerunu, v rovníkové Guinei, Gabonu, Kongu a v severozápadní části Angoly – Cabinda.

Popis
Jde o vzhledově velmi atraktivní zvíře, jehož barva je svrchu světle hnědá, na bocích pak rudohnědá až zářivě rudá. Boky zdobí šikmé tmavé skvrny s bílými tečkami. Nohy a ocas má tento druh scinků tmavě hnědé. Dorůstá celkové délky až 35 cm.

Chov
Zřizujeme pro ně ubikace rozměrů 80×50×40 (v) cm, ale i větší s rašelinovým či lignocelovým substrátem na dně. Ten může být až z poloviny promíchán s hrubším pískem, dubovým listím a kůrou. Prostor terária rozčleníme několika většími pískovcovými kameny nebo pokrouceným kořenem. Živé květiny nejsou příliš vhodné, protože scinkové je podrývají, pokud je dáme do květináčů, mají zase snahu je vyhrabávat.
K osvětlení i vytápění postačuje 40 W žárovka, umístěná tak, aby se v její blízkosti mohla zvířata vyhřát na více než 35 °C, zatímco na opačném konci ubikace mohou nalézt vlhké místo s teplotou jen kolem 25 °C a mělkou napájecí misku. Intenzita osvětlení nemusí být příliš vysoká, ale pro udržení normální aktivity a kontrastního vybarvení těchto scinků je dobré nasvítit nádrž UV zářivkou pro celodenní použití.
Samička snáší až 10 vajec v jedné snůšce a třebaže vajíčka zpravidla hlídá, je nezbytné je přemístit do inkubátoru s teplotou 30 °C a vysokou vlhkostí vzduchu. Mladí se při této inkubační teplotě vyvíjejí 40–50 dní. Krmíme je denně hmyzem a jeho larvami. Dospělým jedincům postačuje krmení třikrát týdně.
Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru