Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Rachitida želv
Sdílet:

Rachitida želv

Příčinou onemocnění rachitidou je nekvalitní jednostranná potrava, která nesplňuje požadavky rostoucího organismu na obsah minerálních látek. Prvním...

Příčinou onemocnění rachitidou je nekvalitní jednostranná potrava, která nesplňuje požadavky rostoucího organismu na obsah minerálních látek. Prvním viditelným příznakem této nemoci je měknutí krunýře. Pokud v první fázi rachitidu nezjistíme a nezačneme léčit, karapax (horní část krunýře) se začne zplošťovat a roztahovat do šířky. Přestává být hladký a tvoří se něm hrboly. U plastronu (spodní část krunýře) se jednotlivé štítky posouvají, ztrácejí pravidelné postavení a některé se nevyvinou do správného tvaru a velikosti. Čelisti měknou a deformují se, želvy špatně a s obtížemi přijímají potravu a tím se jejich zdravotní stav rychleji zhoršuje. Želvy se neudrží na nohou, těžce se pohybují a posouvají se po plastronu. Vodní želvy mají v tomto výhodu, nadnáší je voda. Jako vedlejší onemocnění zesláblého organismu, nastává selhání jater a ledvin. Jestli si myslíte, že u želv s měkkým krunýřem, třeba kožnatek, rachitida vzniknout nemůže, tak vás zklamu. Vznikne, ale poznáte ji později. U těchto druhů želv se projevuje deformací páteře. Karapax není také pravidelně klenutý, jsou na něm hrby. Dál je průběh stejný. Onemocnět rachitidou může i želva dospělá, také ostatní druhy plazů, mláďata však onemocní nejčastěji.

Když si malou želvičku koupíte, je velká asi jako desetikoruna, v dospělosti by měla vážit i několik kilogramů. Největší část této váhy tvoří krunýř a kostra, tedy vápník a ten musí želva všechen přijmout v potravě. Rozhodně je lépe této nemoci předcházet, než ji léčit. To ostatně platí o všech nemocech. Rachitida se rozvíjí dlouho, náprava však trvá ještě déle a nikdy není úplná. Předcházet jí musíme pestrou stravou a přes léto nejlépe chovem ve venkovním teráriu, kde budou mít želvy možnost se slunit. Nesmíme však zapomenout i na dostatek stínu, do kterého se potřebují ukrýt.


• Následky neléčené rachitidy.

Zajistit pestrou stravu neznamená, že želvy vyneseme na chvíli na trávník se napást. Musíme je krmit i tím, co v přírodě nemají. Suchozemským želvám dáváme např. tvaroh, vařené brambory, vařenou rýži, vařená vajíčka i se skořápkami a také maso. I když jsou býložravé, žerou v přírodě hmyz a mršiny. Maso mají raději, když již páchne. Suchozemské želvy sežerou i svoji mrtvou družku. Dobrý je také rohlík rozmočený v mléku. Samozřejmé je podávat co nejpestřejší rostlinnou stravu. Ne jen salát, ale vše co vidíte růst a co vás napadne. Také veškeré druhy ovoce a zeleniny. Suchozemské želvy mají rády i to, co ostatní živočichové vylučují. Můj kamarád nemá proto želvy rád a štítí se jich. Před léty pracoval u Skadarského jezera na nové stavbě, kde ještě nebyly záchody a tak chodili všichni do lesa. Tam vidíval, jak si želvy pochutnávají na lidských exkrementech. Od té doby by nevzal želvu do ruky.

Možná namítnete, že mléko s rohlíkem, tvaroh nebo vařená vajíčka v přírodě želvy nemají a prospívají dobře. To je pravda, ale mají rostliny, které zase nemají u vás. Suchozemské želvy přijímají vápník hlavně z rostlin. Každý druh rostlin však neobsahuje stejné množství vápníku a také i stejný druh rostliny, rostoucí na jiném místě, má různý obsah vápníku. Obsah vápníku v rostlině je podmíněn hlavně půdou. Záleží tedy, jestli rostlina roste v půdě bohaté na vápník nebo ne. U nás jsou oblasti, jejichž půdy obsahují asi 10 až 15 % uhličitanu vápenatého. Například Pálavské vrchy, oblast mezi Znojmem a Mikulovem, východní okraj Českomoravské vysočiny, České středohoří a další. Jestli jste viděli krajinu v jižní Evropě, severní Africe nebo střední Asii, tak je to krajina, která má vápencové podloží nebo přímo kopce a hory tvořené vápencem. Tam mezi kameny žijí želvy. Zde je obsah vápníku v rostlinách daleko vyšší. U vás mají jen to, co jim dáte a možná z oblasti, kde vápníku je v půdě a tím pádem i v rostlinách minimum nebo žádný. Největší průměrný obsah vápníku má vojtěška v době květu, a to 20,5 g na 1 kg a jetel červený, také v květu, 19 g na 1 kg. Seno z těchto rostlin má obsah vápníku 14,5–15,5 g na 1 kg.

Vodním želvám, které jsou převážně masožravé, musíme dávat i rostlinnou stravu a ovoce. Některé ho žerou více, jiné méně. Maso také podáváme v co nejpestřejší druhové nabídce, nezapomínáme na vnitřnosti. Podáváme také malé ryby a hlodavce, aby je želvy mohly sežrat i s kostmi. Dále červy, žížaly a plže i s ulitami. Všechny druhy potravy se nedají ani napsat. Je jich hodně, musíte zkoušet vše. Také co jedné želvě stejného druhu nechutná, může chutnat jiné.

Když zjistíte, že u želvy propuká rachitida, je nutné okamžitě zahájit léčbu. Můžete se obrátit na veterinárního lékaře nebo se poradit o přípravcích a jejich použití v lékárně s veterinárními léky.

Pokud jste se rozhodli pro chov želv a nějakou si opravdu chcete koupit, tak bych vám doporučil želvy raději již trochu větší a starší, ne úplně mladé. Vím, je dražší, ale ubude vám spousta starostí a možná i zklamání. Odhaduji, že kolem 90 % prodaných mláďat se nedožije stáří jednoho roku. Když máte při kupování možnost výběru, a to je vždy lepší, tak porovnejte v rukách, která želva je těžší a pohyblivější. U želv nelze poznat pohledem jestli je podvyživená, jako třeba u psa. Toto lze zjistit jedině vážením. Při stejné velikosti ta těžší je v lepším stavu. Želva převrácená na záda by se měla aktivně snažit převrátit zpět na nohy. Ta, která apaticky leží, nebude v dobré kondici. Jestli jste si vybrali, tak zbývá jen zajišťovat pestrou stravu.

Autor textu: Jan Fojtl
Autor fotografií zdroj: Jan Fojtl
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru