Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Varan stepní - VaranidaeVaranus exanthematicus
Sdílet:

Varan stepní - VaranidaeVaranus exanthematicus

Výskyt: Obývá střední a západní Afriku podél jižního okraje Sahary. V biotopu je vázán na společenstva savan. Popis: Je to 100 - 130 cm délky dor...

Výskyt: Obývá střední a západní Afriku podél jižního okraje Sahary. V biotopu je vázán na společenstva savan.

Popis: Je to 100 - 130 cm délky dorůstající varan, jehož zbarvení je v dospělosti převážně pískově okrové s náznaky příčného skvrnění až pruhování. Naproti tomu mláďata jsou svrchu žlutohnědá s bělavými a tmavě obroubenými skvrnami na hřbetě a tmavými příčnými pruhy na ocase. Spodek těla je světlý až bílý s náznaky příčných proužků hnědé barvy.

Terárium a chov: Pro chov jednoho až dvou kusů postačuje terárium velikosti 120 - - 150 x 80 x 80 cm s podkladem písku, několika kameny a silnou větví nebo pokrouceným kořenem. Neměla by chybět napájecí miska. Denní teploty udržujeme na hodnotách kolem 27 - 29 °C s možností lokálního vyhřátí na topném kameni nebo pod výhřevnou žárovkou až na 40 °C. Vyšší intenzitu světla zajišťují zářivky, nejlépe s podílem UV záření. V noci teplotu snížíme na přibližných 20 °C a večer ubikaci porosíme.

Pro rozmnožovací chov bude lépe zvětšit podlahovou plochu terária alespoň na dvojnásobek. Rozmnožování je v přírodě řízeno vlhkostí, tedy obdobím sucha a deštů. Samičky snáší 20 - 30, vyjímečně až 50 vajec, která ukládají do předem vyhrabané nory. Inkubace při teplotách 29 - 31 °C trvá 130 - 190 dní ( při dolní hranici uváděných inkubačních teplot až 195 dní).

Krmíme je běžným laboratorním hmyzem a laboratorními hlodavci. S ohledem k možné obezitě dáváme přednost hmyzu, především dospělcům cvrčků a různým druhům švábů.

Pro chov se vyžaduje registrace CITES a povolení chovu nebezpečných druhů zvířat.


Literatura: Bennet D.: Monitor Lizards, 1995
Cerha V.,Kocián M.: Scinkové, varani a ještěrky, Polaris 1999,
Rogner M.: Echsen 2, Stuttgart 1992,
Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru