Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Korálovka sedlatá
Sdílet:

Korálovka sedlatá

Lampropeltis triangulum sinaloae WILLIAMS, 1978 Řád: Squamata Podřád: Ophidia (Hadi) Nadčeleď: Xenophidia Čeleď: Colubridae Podčeleď: Lampropel...

Lampropeltis triangulum sinaloae WILLIAMS, 1978

Řád: Squamata
Podřád: Ophidia (Hadi)
Nadčeleď: Xenophidia
Čeleď: Colubridae
Podčeleď: Lampropeltis
Druh: triangulum
poddruh: sinaloae


• Lampropeltis triangulum sinaloae - dospělí jedinci.

Synonyma:
Lampropeltis triangulum sinaloe
Lampropeltis triangulum sinaloae (dále jen L. t. sinaloae), je jedním z nejznámějších poddruhů Lampropeltis triangulum. Dá se říci, že se jedná o jednu z nejrozšířenějších korálovek mezi chovateli a také o jednu z nejoblíbenějších. K její oblibě přispívá její krásné zbarvení, nízká pořizovací cena a snadné rozmnožování.Patří do společné rodiny druhu Lampropeltis triangulum, kde jsou také následující poddruhy:
Lampropeltis triangulum abnorma (BOCOURT 1886)
Lampropeltis triangulum amaura (COPE 1861)
Lampropeltis triangulum andesiana WILLIAMS 1978
Lampropeltis triangulum annulata
(KENNICOTT 1861)
Lampropeltis triangulum arcifera (WERNER 1903)
Lampropeltis triangulum blanchardi (STUART 1935)
Lampropeltis triangulum campbelli (QUINN 1983)
Lampropeltis triangulum celaenops
(STEJNEGER 1903)
Lampropeltis triangulum conanti (WILLIAMS 1978)
Lampropeltis triangulum dixoni (QUINN 1983)
Lampropeltis triangulum elapsoides
(HOLBROOK 1838)
Lampropeltis triangulum gaigae (DUNN 1937)
Lampropeltis triangulum gentilis
(BAIRD & GIRARD 1853)
Lampropeltis triangulum hondurensis
(WILLIAMS 1978)
Lampropeltis triangulum micropholis (COPE 1860)
Lampropeltis triangulum multistrata (KENNICOTT 1861)
Lampropeltis triangulum nelsoni (BLANCHARD 1920)
Lampropeltis triangulum oligozona (BOCOURT 1886)
Lampropeltis triangulum polyzona (COPE 1861)
Lampropeltis triangulum smithi (WILLIAMS 1978)
Lampropeltis triangulum stuarti (WILLIAMS 1978)
Lampropeltis triangulum syspila (COPE 1889)
Lampropeltis triangulum taylori (TANNER & LOOMIS 1957)
Lampropeltis triangulum triangulum (LACÉPEDE 1789)


• Lampropeltis triangulum sinaloae – detail kresby.

Výskyt
výskyt této korálovky je mapován od jihozápadního cípu pouště Sonora přes oblast Sinaloa až po poušť Chihuahua v Mexiku.


• Lampropeltis triangulum sinaloae – mládě s přerušeným černobílým proužkováním (po krmení).

Původní biotop
Tento poddruh obývá oblasti do maximálně 1000 metrů nad mořem.


• Lampropeltis triangulum sinaloae – dospělý jedinec.

Délka
V přírodě až 122 cm.

Vzhled
Tato korálovka má velice výrazné a pestré zbarvení. Tělo obepíná 10–16 červených pruhů, které jsou od sebe odděleny trojicí tenkých proužků (černý, bílý, černý). První černý pruh na hlavě je u poddruhu L. t. sinaloae spojen na rozdíl od L. t. nelsoni. Hlava je delší, ostře řezaná a mezi očima mírně rozšířená. Na ocase mívá tři nebo méně světlých proužků. Červené pruhy jsou třikrát i vícekrát silnější než černobílé trojice. Všechny pruhy obepínají tělo dokola, ale často se objevuje odchylka, kdy černobílá trojice zasahuje pouze po hřbetní část. Pokud se tato střídavá odchylka projeví na celém těle, pak vzniká zajímavý vzor zipu (cik cak).
Počet dorsálních štítků: 21–23
Počet ventrálních štítků: 205–228
Počet subkaudálních štítků: 46–60
Počet supralabiálií: 37840
Počet infralabiálií: 37903

Aktivita
Tento had je aktivní převážně za soumraku a večer, během jara je aktivní i během dne.

Povaha
Z vlastní zkušenosti mohu říct, že se jedná o zvířata, která bývají zřídkakdy agresivní. Osobně jsem se zatím s kousavým jedincem nesetkal. Naopak jsem se setkal často s velice plachými kusy. Mláďata bývají velice plachá, což může někdy působit potíže při rozkrmování. U starších jedinců jsem se setkal s častým odmítáním odrostlejších malých myší a byl jsem dlouho nucen krmit myšími holátky nebo usmrcenými malými myškami. Díky jejich velice mírné povaze je manipulace s nimi naprosto bezproblémová.


• Lampropeltis triangulum sinaloae – dospělí jedinci.

Koupě
Nejlepší volbou je koupě zvířete odchovaného v zajetí. Ceny jsou natolik nízké, že dovážená zvířata se vůbec nevyplatí kupovat. Riskovat dotažení parazitů do chovu je naprosto zbytečné. U zvířete z odchovu v zajetí se vyhýbáte možnosti vnitřních parazitů a určitých onemocnění, dále se tímto zasloužíte také k ochraně volně žijících zvířat. Při koupi je však nutné dbát jisté ostražitosti. Prvně je nutné kupovat zvíře od zkušeného chovatele, který Vám umožní výběr nepříbuzných zvířat. Dále, jelikož jsem se již zmiňoval o jejich bázlivosti, občas se objevuje problém při rozkrmování. Zde je vhodné kupovat již rozkrmená zvířata. Hlavně u začínajících chovatelů je tato podmínka nutností.

Chov
Teplota přes den: 26–32 °C.
Teplota v noci: 20–23 °C.
Je vhodné, pokud vznikají místa s různou teplotou, aby si zvíře mohlo vybrat nejoptimálnější místo. Společný chov skupiny je možný, ale vždy je vhodnější oddělený chov pohlaví. Samostatný chov jedinců je výhodný například při krmení.


• Lampropeltis triangulum sinaloae – vejce.

Terárium
Prostorové nároky této korálovky nejsou veliké. Mladé jedince je možné chovat v malých teráriích ze skla nebo se pro tento účel výborně hodí plastové boxy. Dnešní výběr takových boxů je natolik široký, že není problém s jeho pořízením. Chov mláděte v boxu je vhodný na papírových ubrouscích, čímž se zajistí dostatečná hygiena. Dospělé jedince je pak možné chovat v teráriích již od rozměrů 50×40×40 cm. Chovná skupina vyžaduje samozřejmě terárium větší a pro pár je již dostačující terárium o rozměrech 70×40×40 cm. Typ terária je spíše polopouštního typu. Tomu pak odpovídá i o něco málo vyšší vlhkost na rozdíl od čistě pouštních zvířat.

Větrání
Dalším důležitým faktorem je větrání terária. Všechna zvířata potřebují čerstvý vzduch, ale je důležité si dát pozor na průvan. To znamená, že větrání by mělo být dostačující pro správnou výměnu vzduchu v teráriu. Přílišný průvan by mohl způsobit onemocnění námi chovaného zvířete. Je například vhodné mít větrání zajištěno ve stropě nebo alespoň v bocích terária. Plně dostačující by mělo být větrání ve stropě, zabírající zhruba 1/3 stropu. Přísun vzduchu by měl být dostatečně zajištěn netěsností například posuvných dvířek terária. Větrací otvory je vhodné krýt síťovinou nebo perforovaným plechem. Dvířka musí být zajištěna tak, aby je had nemohl sám otevřít. Jemné skuliny nejsou nebezpečné, pokud se jimi had neprotáhne a slouží k větrání.

Světlo a vytápění
K vytápění a osvitu je dostačující žárovka umístěná například v zavěšeném květináči. Většinou je dostačující žárovka 20–40 W, ale výkon žárovky závisí na teplotě okolí terária, velikosti terária a jeho větrání. Místo žárovky je možné použít k osvětlení také zářivky, ale ty neprodukují tolik tepla a pak je nutné zajistit jiný zdroj tepla. Někdy je nutné zajistit ještě dodatečné vyhřívání. V tom případě je vhodné použití topného kamene či topného kabelu. Vždy je však nutné zachovat místo, které je vytápěné a které ne, aby had mohl sám regulovat svou teplotu tak, jak právě potřebuje. U takovýchto dodatečných zdrojů tepla je vhodné používat termostat, který zabrání přehřívání terária.

Měření teploty
Teplota by měla být měřena u dna terária. Jedná se o hada pohybujícího se převážně po dně a tudíž není tolik důležitá teplota někde u stropu. Podle toho také umisťujeme čidla termostatu nebo teploměru.

Vlhkost
Doporučovaná hodnota vlhkosti se pohybuje v rozmezí 50–70 %. Rosení se doporučuje nejlépe ráno nebo večer a to v době, kdy se vypíná osvětlení.

UV
Jelikož se jedná o hada se soumračnou aktivitou, není UV záření potřebné.

Substrát
Vhodný podklad do terária je písek, rašelina, směs písku a rašeliny. Osobně mám nejlepší zkušenosti se směsí rašeliny a jemného písku a to v poměru 2 : 1 (rašelina : písek) Je možné použít i noviny nebo papírové ubrousky, což je sterilní a ekonomické řešení, ale není to vůbec estetické. Výměna podkladu závisí na uvážení chovatele a množství znečištění. Je nutné provádět každodenní kontrolu a odstraňovat výkaly a nečistoty. V okamžiku, kdy je podklad silně znečištěn a zapáchá, je už opravdu nevyšší čas jej vyměnit.
Miska s vodou
Miska s vodou je nutným vybavením terária. Její rozměr musí být dostačující, aby se do ní had celý vešel. Je často využívaným vybavením v teráriu a to hlavně v případech, kdy je teplota v teráriu vysoká a had se potřebuje ochladit nebo v období svlékání kůže, když si ji chce zjemnit. Voda v misce navíc udržuje určité klima v teráriu (částečně reguluje teplotu a vlhkost). Voda by měla mít pokojovou teplotu a není vhodná voda přímo z vodovodu, protože obsahuje příliš chemických látek, které nejsou pro hada nejvhodnější. Proto se doporučuje vodu nechat odstát nebo převařit. Výměna vody závisí na jejím znečištění a nedostatku. Obecně platí, že by zvíře mělo mít neustálý přísun vody.

Úkryt
Pro zdárný vývoj a život hada je nutné mít v teráriu úkryt. Výbornou volbou jsou například různé kusy kůry, které hadovi vyhovují a zároveň působí velice esteticky. Použijeme-li dostatek úkrytů, pak se nám had nebude neustále zahrabávat do substrátu. Další možností úkrytu jsou různé převrácené nádoby se vstupním otvorem. Ve spoustě zverimexů se prodávají skrýše pro zvířata, ale je nutné si dát pozor, jestli jsou dostatečně veliké a jestli je možné z nich hada bezpečně odstranit, pokud je to nutné. Umístění úkrytu by nemělo být v nejchladnější, či nejteplejší části terária. Je vhodné je umístit do nějaké neutrální zóny.
Doplňky v teráriu
Terárium je možné vybavit různými doplňky, jako jsou například kameny, terasy, větve a rostliny. Rozmístění doplňků závisí na vkusu chovatele a nejsou žádnou nutností.


• Lampropeltis triangulum sinaloae – vejce.

Krmení
Ve volné přírodě se živí ještěrkami, hady (také stejného druhu nebo i jedovatými), hlodavci, malými vejci a písklaty ptáků. V zajetí se nejčastěji jako krmení používají myši a drobní hlodavci. Již jsem psal o tom, že tyto korálovky jsou dost plaché a proto u nich není zvláštností, že dlouho přijímají například myší holátka. Interval krmení závisí na mnoha aspektech, Dá se však říct, že mláďata se zpočátku krmí jednou až dvakrát týdně myším holetem. Se zvětšující se délkou hada je nutné zvyšovat také krmnou dávku. Zhruba po půl roce přijímají tři myší holátka týdně a pak jedenkrát za jeden až dva týdny jednu malou myš. Je možné krmit jak živou, tak usmrcenou potravou. Pokud krmíme živými hlodavci, měli bychom na krmení dohlížet, aby nedošlo náhodou k poranění hada. Had kořist dusí v závitech. Pokud potravu odmítá, je nutné živého hlodavce z terária odstranit, aby nezpůsobil hadovi zbytečná zranění. Pokus pak opakujeme například jiný den. Had může potravu odmítat z mnoha důvodů. Nepřijímá-li had potravu příliš dlouhou dobu, je nutné vyhledat specializovaného veterináře a poradit se na řešení vzniklého problému. I přes to, že se jedná o hada s převážně soumračnou aktivitou, přijímá potravu také přes den.
Nejčastěji had odmítá potravu z následujících důvodů:
• had nemá hlad – ať tento důvod zní sebehumorněji, jedná se o případ, kdy had odmítá potravu, například při nepřiměřeném krmení.
• Had je před svlekem – v tomto období někteří hadi odmítají potravu, ale není to jasné pravidlo, závisí individuálně na každém jedinci.
• Samice je březí – některé samice odmítají potravu krátce před snůškou a někdy i jistou dobu po ní.
• Had není zimován, ale je v období klidu – u některých hadů dochází v zimních obdobích k navození období klidu a tehdy hadi přijímají potravu velice nepravidelně.
• Po zimování – někteří jedinci nepřijímají potravu hned po odzimování, ale například týden potom.
• Roztoči – pokud jsou jedinci napadeni roztoči, velice často se stává, že odmítají přijímat potravu.
• Choroby – během některých onemocnění had odmítá přijímat potravu a tento stav napomáhá k slábnutí organismu.
• Jiné.


• Lampropeltis triangulum sinaloae – líhnutí mláďat.

Zimování
Teplota při zimování: uvádí se mezi 10–15 °C, ale je možné je zimovat i při pokojové teplotě do 20 °C.
Zimování této korálovky není nutné, ale je samozřejmě lepší pro odchovy. Provádí se v zimním období. Mnohdy stačí pro zimování vypnutí všech zdrojů tepla a pokles teploty na teplotu pokojovou (kolem 20 °C). Ze zkušeností mnohých chovatelů se ukázalo, že plně postačuje zimování v délce přibližně osm týdnů, prováděné v obdobích výše zmiňovaném.

Odchov
L. t. sinaloae patří k velice snadno odchovávaným hadům. Dospívá zhruba ve věku dvou až tří let. Je však nutné si uvědomit, že pohlavní dospělost není určitelná pouze věkem hadů, ale hlavně jejich velikostí. Proto nejsou žádnou výjimkou i odchovy u ročních hadů. Zde je pak na uvážení, jestli byl odchov vhodný a jak kvalitních snůšek bylo dosaženo. K páření připouštíme pouze zvířata dlouhá minimálně 0,9–1 metr. Po zimování a po prvním svlékáním dáváme pár dohromady. Na jaře dochází k páření v období květen až červenec. Přibližně po 45 dnech dochází ke snůšce. Samice snáší 6–20 vajec.
Vejce je nutné přenést do inkubátoru, kde se líhnou při 28 °C a relativní vlhkosti 80 % zhruba po 75–90 dnech. Snůšku je třeba opatrovat, aby nedošlo k zaplesnivění, či vysychání vajec. Vylíhlá mláďata měří přibližně dvacet centimetrů.
Někdy je nutné je z počátku násilně krmit. Samice může mít do roka i dvě snůšky, nejvhodnější je však jedna kvalitní.
Rozdíl pohlaví
Obecně platí, že samci bývají větší a mohutnější než samice. Dále mají samci ocas delší a u kořene mohutnější. Samice má kořen ocasu zúžený. Tyto znaky však nejsou na 100 % spolehlivé v určování pohlaví. Mladé jedince lze palpovat, dospělé hady pak můžeme ještě sondovat. Sondování dospělých hadů patří k dosti spolehlivým způsobům určování pohlaví.


• Lampropeltis triangulum sinaloae – mládě (po krmení).

Závěr
Tento had je velice nenáročný a i začínající chovatel by jeho chov měl bez potíží zvládnout. Výhodou je malá velikost a velice mírná povaha. O barevné atraktivitě není nutné ani hovořit.

Zdroje:
Terrarystyka. pl – Wąż mleczny (Lampropeltis triangulum sinaloe) Autor: Tropheus
Reptilia Denmark – Lampropeltis triangulum sinaloae
Reptarium – Lampropeltis triangulum nelsoni – nová korálovka v našich chovech (Václav Chadima)
Autor textu: Pavel Kratochvíl
Autor fotografií zdroj: Pavel Šmek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru