Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Krajta královská (Python regius, 1802)
Sdílet:

Krajta královská (Python regius, 1802)

Výskyt Tato nádherná krajta se vyskytuje ve střední a západní Africe (Sierra Leone, Tongo, Ghana a Senegal), kde obývá suché lesy, savany a křovi...

Výskyt
Tato nádherná krajta se vyskytuje ve střední a západní Africe (Sierra Leone, Tongo, Ghana a Senegal), kde obývá suché lesy, savany a křovinatou buš.


• Samec ze západní Afriky.

Popis
Krajta královská dosahuje maximální velikosti 150 cm, většinou však její délka nepřesáhne velikost 130 cm. Na hnědém až žlutohnědém podkladu mají velké množství černých skvrn. Břicho mají bílé. Tělo je svalnaté a ocas krátký. Samci mají oproti samicím větší drápky u kloaky.

Chov
Já jsem choval své krajty v teráriu o velikosti 102×40×48 cm (dך×v). Na dno jsem použil jemný písek, který jsem před použitím sterilizoval v troubě. Stěny terária byly polepeny štěrkem, který jsem na sklo přilepil lepidlem Herkules. Do terária jsem krajtám umístil větev. Samozřejmě v teráriu nechyběla misku s vodou a úkryt v podobě skalky z betonového odlitku. Osvětlení zajišťovala 75 W žárovka. Teplotu jsem udržoval kolem 28 °C, pod žárovkou až 35 °C. V noci teplota klesla na 22–25 °C. Aktivní jsou v noci a za soumraku. Potravu přijímají i během dne.

Potrava
Jako potravu jsem podával myši, potkany, křečky.


• Mladý samec, 45 cm.

Rozmnožování
S rozmnožováním vlastní zkušenost nemám. Choval jsem dvě krajty, ale byli to bohužel samci. V literatuře se uvádí, že se krajty královské páří v březnu až v květnu. Samice klade po asi 3–4 měsících 6–8 velkých vajec, ze kterých se za 90–105 dní líhnou malé krajty. Mláďata měří asi 35 cm. Poprvé se svlékají po jednom týdnu a za další týden přijímají první potravu v podobě myšího holátka.

Obrana
Krajty královské se v případě nebezpečí stočí do klubíčka a hlavu schovají mezi smyčky těla. Jednu moji krajtu jsem měl z odchytu ze západní Afriky a toto chování u ní bylo zpočátku běžné. Po nějaké době úplně vymizelo. Krajty jsou velice mírní hadi a nesnaží se kousnout.
Všem chovatelům přeji úspěšný chov a odcho
Autor textu: Jan Hunka
Autor fotografií zdroj: Jan Hunka
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru