Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Rhampholeon brevicaudatus Chamaeleonidae
Sdílet:

Rhampholeon brevicaudatus Chamaeleonidae

Výskyt Tento drobný druh žije ve východní Tanzanii, kde všude obsazuje bylinné patro tropického deštného lesa. Charakteristické je zde střídání d...

Výskyt
Tento drobný druh žije ve východní Tanzanii, kde všude obsazuje bylinné patro tropického deštného lesa. Charakteristické je zde střídání doby dešťů a období bez vytrvalého deště. Nicméně jde o vlhké a zapařené prostředí podrostu pralesa, kde je zpravidla kolem 80–90 % r. v. vzduchu po většinu roku.

Popis
Jde o světle hnědého chameleónka, který dosahuje v dospělosti délky sotva deseti centimetrů. Jeho hlava není oddělena od krku, ocásek je pak pouhou stopkou, která napomáhá tělu k téměř dokonalé imitaci uschlého listu. Tomu odpovídá i kresba tvořená podélným tmavším pruhem na boku a drobnými nepravidelnými tmavě hnědými skvrnami na hlavě i těle.

Chov
Připravujeme pro ně ubikace rozměrů asi 40×40×40 cm s vrstvou vlhké rašeliny či lignocelu a písku na dně. Povrch musíme překrýt tu a tam spadaným dubovým listím a prostor rozčlenit tenkými větvičkami a živými rostlinami.
Chameleonci nejsou příliš nároční na světlo, proto jim bude stačit k výhřevu i osvětlení pouze jedna 25 W žárovka. Ta zajistí požadované teploty mezi 26 až 30 °C ve dne a po jejím zhasnutí klesne teplota v teráriu na 20 °C v noci. Pravidelným večerním rosením udržujeme vyšší míru vlhkosti. Vzhledem k tomu, že tito tvorové pijí většinou pouze vodu v kapkách, je vhodné rosit nádrž ještě před zhasnutím.

Samičky snáší kolem deseti vajec, která zahrabou. Vajíčka jsou drobná, asi jako u malých druhů anolisů, a je lépe přenést je do inkubátoru. Zde se při stálé teplotě 28 °C líhnou asi třícentimetrová mláďata za 6–7 týdnů.
Ke krmení předkládáme pohyblivý hmyz, jehož velikost by neměla přesáhnout délku dvou třetin krmeného chameleona.
Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru